Belföld

3 milliárdból újították fel az edelényi kastélyt, most vizesedik, rozsdásodik

hvg.hu

Így négy év után ismét esedékessé vált az edelényi barokk kastély külső felújítása. A falak nedvesek és penészednek, a vakolat hullik, a vaskaput eszi a rozsda. Közben a korábbi kivitelező már repülőgépet fejleszt Leisztinger Tamással.






 

Magyar Narancs számol be az edelényi kastély esetéről. A rekonstrukcióról 2009-ben született döntés, a forrás rendelkezésre is állt, de az érdemi munka csak a 2010-es, Bódva patakot is megemelő árvíz levonulása után kezdődött el. 2011 februárjában arról érkeztek hírek, hogy Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára összesen csaknem 2,2 milliárd forint pályázati támogatást fordít a Műemlékek Nemzeti Gondnokság. Az első ütem végösszege 2,4 milliárd lett. Most a portál beszámolói szerint – vannak fotóik is – újra ráférne egy felújítás a helyre.

 

Megújult a kastély külseje és a belső terek javarésze is, a sziget kastélyhoz tartozó része, az 5,1 hektáros park. A munkálatokkal végül 2012 tavasza helyett 2014-ben végeztek. 2009-ben a tendert a miskolci FK Raszter Kft. – Zemplénkő Kft. konzorciuma nyerte el, utóbbitól több pótmunkát is rendeltek, például 2013-ban hatósági előírások betartására és statikai okokra hivatkozva. A Zemplénkő 2015-ben megbízást kapott a rekonstrukció II. ütemének elvégzésére, a kastélypark rehabilitációjára, a kiszolgáló kerti épületek létesítésére. A 390 milliós megbízása díjból végül 408 millió lett.

 

A kastélysziget fejlesztésének a II. üteme 2012 végétől 2015. decemberig tartott, Brüsszel 900 millióval finanszírozta meg. A Zemplénkőről korábban olyan sajtóhírek érkeztek, hogy 9,2 milliárd forintért végezheti el a Nyíregyházát nyugatról kerülő főúton, a 36. számú főút és 38. számú főút között esedékes munkálatokat a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel karöltve kizárólag költségvetési forrásból.






 

A Magyar Narancs megjegyzi, a Zemplénkő tulajdonosai az építőipar mellett a mezőgazdaságban és a légi közlekedésben is érdekeltek. A Toldi-család két tagjára a Szabolcs megyei online figyelt fel 2016-ban, amikor állami földárverésen több mint 100 millió forintért jutottak földekhez Kemecsén, Nyíregyházán, Nyírturán. A repülésben is szerencsét próbáltak, két ütemben részesedést szereztek a Genevation Aircraft Kft.-ben 2014-ben. 2017. decemberben a szatmári Toldi-cég kiszállt, teret engedve két magánszemélynek és Leisztinger Tamás A2 IT Arago Felsőbb Technológiai Tudományok Intézete Zrt.-jének, amely többségi befolyást szerzett. A repülős cégben a baloldalinak elkönyvelt milliárdossal együtt érkezett a jobboldalhoz közel álló Nézőpont Intézet piackutató cégének korábbi prominense, Skultéty Tamás. A Magyar Nemzet egykori beszámolója szerint a kormány 250 millió vissza nem térítendő forinttal támogat egy Genevation-fejlesztést.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



1 Comment

1 Comment

  1. Vozár Ferencné

    2018-05-31 at 06:50

    Kár, hogy már kitöröltem/kinek is mutogathattam volna, ill. kit érdekelt volna!? / a megnyitás után közvetlenül készült fotókat! A fotoaparát, – főleg teleobjektívvel-sok-sok hibát látott már akkor!!!!! Nem is akartam elhinni, hogy ennyi pénzből ilyen ” gány” munkát végeztek!!!!!!!! Nagyon elszomorít, mert a gyermekkorom ott éltem, ott laktunk s mindíg is a szívem csücske volt-lesz a kastély!!!!!!!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top