Politika

Az Orbán-kormány újra be akar tartani az Európai Uniónak, vétóval fenyeget egy másik nemzetközi megállapodást is

Fotó: MTI/KKM

Az után, hogy Magyarország megvétózta az EU afrikai országokkal kötendő fejlesztési megállapodását, akadályokat gördít egy másik szerződés elé is, amelyet az EU afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal írna alá – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az Eurológus írja, hogy  tárcavezető az EU-s külügyminiszterek hétfői brüsszeli csúcstalálkozója után lépett a nyilvánosság elé, azt állítva, hogy az Orbán-kormány ugyanazért kifogásolja a megállapodást, amiért a korábbit is, vagyis hogy a dokumentum nem ítéli el a migrációt, és nem tesz említést a biztonsági kockázatairól.






 

Fotó: MTI/KKM

 

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter bírálta azt a bevándorlásügyi javaslatot is, amellyel az EU soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária állt elő. Ez arról szól, hogy ha egy-egy tagországban túl sok menekült érkezik, akkor automatikusan életbe  lép egy elosztási mechanizmus. A bolgár javaslatban 160 százalékos telítettségi szint szerepel, ami azonban a tárcavezető szerint rendkívüli veszélyt jelent Európa számára. Ez azt az üzenetet közvetíti – vélte –, hogy a menekültek szabadon jöhetnek.

– Az áll benne, hogy akkor kell szétosztani a menedékkérőket, ha a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezik Európába. Ez azt az üzenetet küldi, hogy gyertek minél többen, és akkor szét lesztek osztva. Ugyanazt a hibát követi el az előterjesztés, mint az előbbiek, hogy meghívja a migránsokat Európába. Be kellene látni, hogy mindez ellentétes Európa biztonsági érdekeivel

– fogalmazott. A tárcavezető riasztónak nevezete a bolgár javaslatot, amelynek értelmében azonnal elkezdődne a menekültek szétosztása a tagországok között, hiszen Görögország nem 160, hanem 400 százalékos telítettségi szinten áll.

 






Arról, hogy az új magyar vétófenyegetésnek mi a visszhangja, egyelőre nem szivárogtak ki információk, de az EU-Afrika megállapodás megakadályozása miatt  hatalmas felháborodás tört ki brüsszeli diplomáciai körökben. E megállapodás értelmében az EU anyagi támogatást nyújtott volna az afrikai tagországoknak, amelynek a fejében azok vállalták volna, hogy gátolják a migrációt. A megállapodásban szerepel segélyprogramok és az embercsempészet elleni fellépés mellett egy olyan mechanizmus is, amelynek az értelmében pénzt kapnak a hazatérésre azok a Líbiában várakozó menekülnek, akik hajlandók lemondani arról, hogy illegálisan Európába jöjjenek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top