Politika

Sarokba szorítva kezdik Orbánék az alkudozást az EU-pénzekről

hvg.hu

A lehető legrosszabb pozícióból kezdi a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló vitát Magyarország.


 

Csak nyerhet Magyarország azzal az alkudozással, amely most kezdődik a 2020 utáni uniós támogatásokról – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. Az Európai Bizottság ugyanis azon országok közé sorolta, amelyeknél a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal csökkentené a felzárkóztatási alapokból folyósítandó summát, az úgynevezett nemzeti boríték tartalmát.

 

A magyar pozíció javítása elvileg nem reménytelen, de nem is könnyű. Orbán Viktor már 2011–2013 között sem ápolt felhőtlen viszonyt Brüsszellel és a többi tagországgal, ám a pénzosztás végeredményében ez nem tükröződött. Most azonban egészen más alkupozícióból indul.

 

Az Európai Bizottság illetékesei most azzal érvelnek, hogy miközben Magyarország az elmúlt években imponáló növekedést produkált, az euróövezet déli államai lemaradtak. Az indoklás olyan értelemben némileg fals, hogy Magyarország az ideáramló támogatások és az ezek segítségével stabilan 3-4 százalékos GDP-növekedés ellenére sem tud érdemben elmozdulni fejlettségi szintjéről.


 

Azt az érvet sem nagyon tudja eladni Orbán Viktor a 26 uniós kollégájának, hogy „az a pénz jár”. Az általa jóvátételnek tekintett támogatásokat hét éve még „történelmi adósság” törlesztéseként emlegette, ma pedig a Magyarország EU-tagságából, a piac megnyitásából profitáló nyugat-európai országok által kínált kompenzációként állítja be. Ehelyett sokkal inkább azt kellene bizonyítania, hogy Magyarország nem herdálja el a felkínált milliárdokat, hanem képes hasznosan elkölteni.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top