Politika

Orbán megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy az olaszok nem engedik kikötni a menekültek hajóját

hvg.hu

Felsóhajtott és azt mondta: végre. Orbán beszélt az alkotmányrevízióról is.






 

Orbán Viktor miniszterelnök és Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke megbeszélést tartottak, utána pedig sajtótájékoztatót. Orbán saját bevallása szerint ritka diplomáciai megbeszélést folytatott Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel, szerinte mindkét ország sikeres, sikeres vezetőkkel, bizalmi viszony áll fenn a felek között.

A jó dolgokat elkezdtük, a rosszakat már félretettük – mondta Orbán.

 

Szerinte a két ország és a V4 sikerei végül Európa sikeréhez is hozzájárulnak. Majd hosszan beszélt arról, hogy Szlovákia milyen sokat segített Magyarországnak a menekültválság idején, illetve arról, hogy erős gazdasági kötelék is van a két ország között.

Mind a ketten pozitívan gondolkodunk az atomenergiáról.

 

További siker és jó hír Orbán szerint, hogy sorra nyílnak a határátkelők, épül a komáromi Duna-híd és tisztességesen bánnak a szlovákiai magyar közösségekkel. „A V4-ek többé nem a szegény országok szövetsége” – mondta Orbán.






 

Pellegrini arról beszélt, örül, hogy itt lehet, jók a kapcsolataik, reméli, így is marad. Ő nyitott, és annak is örül, hogy mindkét ország kiáll nemzeti érdekei mellett. „Büszke népek vagyunk, nem kell senki előtt hajlonganunk” – így Pellegrini.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint feszes a tempó, ezért az MTVA kérdezhetett elsőként. Arról kérte Orbán véleményét, mit szól ahhoz, hogy az olaszok nem engedték kikötni a menekülteket szállító hajót, valamint arról, hogy Merkel nemrég pozitívan nyilatkozott Magyarországról.

 

„A magyar-német kapcsolatok kiválóak” – mondta Orbán. Ő mindig azt kérte a németektől, legyenek toleránsak, így megmaradhatnak a jó kapcsolatok. Orbán bizakodik. Amikor az olasz történetet meghallotta, csak annyit mondott Orbán egy sóhaj közepette, hogy

végre.

 

Az akarat visszatért Olaszországba, meg lehet védeni a tengeri határokat, a kormányfő pedig támogatja az olaszokat.

 

Reuters az alkotmányrevízióról kérdezte Orbánt, amit a miniszterelnök nemrég jelentett be. Erre a kormányfő azt mondta, gyűjtik az elmúlt hét év tapasztalatait, hogyan működött az Alaptörvény. Felállt már egy alkotmányjogászokból álló csoport – ők vizsgálódnak.






 

„Lehet, hogy azt fogják mondani, hogy az alkotmány, úgy, ahogy van, betölti a funkcióját.” Orbán szerint egy évtizedben egyszer szükséges egy ilyen revízió. Az EU-s költségvetésről azt mondta Orbán, az előttünk álló hét év lesz az utolsó, amikor Magyarország kedvezményezettje és nem nettó befizető, ezért „tisztességes költségvetést szeretnénk. A magyar költségvetés számára minden forint számít.” De szerinte az országnak az EU-tól nem pénzre, piacra van szüksége. „Ha van piac, megélünk.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top