Politika

Nagy változás az EU-ban – Megvalósulhat Orbán Viktor álma?

Fotó forrása: Népszava

Lekerülhet az Európai Unióban (EU) folytatott viták napirendjéről a menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kötelező kvóták rendszere – jelezte egy pénteki német lapinterjúban Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.






Az Európai Bizottság német tagja a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hibázott-e a brüsszeli bizottság azzal, hogy javasolta a kötelező menekültelosztási kvóta bevezetését, kiemelte, hogy az EU a kölcsönös támogatásról, egymás segítéséről szól, “de ennek a szolidaritásnak nem kell feltétlenül egyformának lennie, lehet egyenértékű is”.

“Ha a kvóta megosztja az EU-t és csak erőszakkal lehet bevezetni, akkor inkább egyenértékű segítséget kell megkövetelni: például több pénzt vagy (határőrizeti) tisztviselők kivezénylését a külső határhoz” – tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Arra a kérdésre, hogy le kell-e venni a napirendről a kvótát, azt mondta: “Ha megállapodunk egyenértékű intézkedésekről, akkor igen”.

Az üggyel kapcsolatban a Der Spiegel című független német hírmagazin felidézte, hogy Angela Merkel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőinek június elején Münchenben tartott tanácskozásán kiemelte, hogy a többségi döntéssel 2015-ben bevezetett kvóták nem vezettek “megbékéléshez”, ezért inkább “a rugalmas szolidaritás rendszerét” kell kiépíteni az EU-ban.

A hírmagazin rámutatott, hogy a rugalmas szolidaritás kifejezést eddig Orbán Viktor magyar miniszterelnök használta.






Hozzátették: a kancellár néhány nappal később egy televíziós interjúban elmondta, hogy Magyarország a magyar-szerb uniós külső határ védelmével Németországot is védi, “bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát”. Mint írták, Angela Merkel már “hasonlóan kemény irányvonalat képvisel a menekültpolitikában, mint Orbán”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top