Politika

Lecsapott az állam a Jobbikra, behajtják a több százmilliós büntetést

hvg.hu

A Magyar Államkincstár júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Ez praktikusan azt jelenti, elzárták az állami pénzcsapot, ami a Jobbik esetében óriási érvágás.






 

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik. Ráadásul a Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést.

 

A Jobbik a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította. Emlékezetes, a Jobbik korábban pénzgyűjtésbe kezdett, adományokat vártak a támogatóiktól a kampány alatt. Rengeteg pénzt összegyűjtöttek, de elkampányolták az egészet, több mint 100 millió forintot. Ezt Gyöngyösi Márton jelenlegi frakcióvezető vallotta be néhány napja az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában.

 

A kérdés azért merült fel, mert míg Volner János korábbi frakcióvezető azt mondta, ebből törlesztik majd a büntetést, Novák Előd – aki már rég nem párttag, de vannak értesülései volt pártjáról – azt mondta, ez nem lehetséges, mert már elköltötték a pénzt. Gyöngyösi bevallotta a műsorban, így van. Amikor Rónai Egon kifejtette, hogy a pénzt nem kampányra, hanem a büntetésre adták a támogatók, a politikus azt mondta:

Ez egy összetett dolog. Sok ember a Jobbiknak adta, a Jobbik kampányát segítette.

 






Gyöngyösi Márton
© MTI / Balogh Zoltán

 

Mivel a pénz már nincs meg, a műsorban az is elhangzott, a párt szegény, mint a templom egere. De akik kifejezetten az ÁSZ-büntetés miatt támogatták korábban a pártot, annak visszajuttatják az adományt, ha az illető akarja. Korábban megírtuk azt is, a bíróság sem mentette meg a Jobbikot, ugyanis ott arra hivatkozva dobták vissza keresetüket, hogy az ÁSZ-jelentést nem lehet bíróságon megtámadni. Akkor az volt a terv, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul.

 

A köüzlemény kitér arra, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták – a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.

 

A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.

 

Idézzük fel a tételeket:

  • Az ÁSZ szerint a Jobbik olcsón jutott plakáthelyhez Simicska Lajos cégeitől, ezért kell összesen 662 milliót fizetniük
  • Az LMP-nek 8,8 milliót kellene befizetnie, azért kaptak büntetést, mert az ÁSZ szerint túl olcsón béreltek irodát.
  • DK is túl olcsón bérelt irodát, emiatt 16 milliós büntetést kell befizetnie.
  • Az Együtt is kapott 16 milliós büntetést irodabérlés miatt, illetve azért, mert egy tagdíjbefizetést adományként tüntettek fel. Az Együtt szerint nem járt el törvényesen az ÁSZ, mert nem tudhatja, ki párttag, az ÁSZ szerint viszont igenis törvényesen jártak el, az adatvédelmi hatóság elnöke vizsgálta, mire láthat rá az ÁSZ. Az Együttel közös plakátkampány miatt büntették a Párbeszédet és a Modern Magyarország Mozgalmat is, mert az ÁSZ szerint olcsón jutottak plakáthelyhez.






 

Önként egyik párt sem akart fizetni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top