Politika

Nem állna ki vitázni Soros Györggyel a kormány nevében Szijjártó Péter, mert „minek”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter az osztrák Die Pressének adott interjújában reagált arra, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az uniós források megvonásával fenyegette meg Magyarországot és Lengyelországot, ha továbbra sem viselkednek szolidárisan. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország abszolút szolidáris, hiszen több mint egymilliárd eurót költött az Európai Unió külső határainak védelmére. Szerinte ha nem tette volna, további százezrek özönlöttek volna be az EU-ba.






 

Arra a kérdésére, hogy Magyarországot nem először fenyegetik meg a kohéziós források befagyasztásával és nem lenne-e itt az ideje, hogy a kormány mérsékelje magát, Szijjártó azt válaszolta, hogy ez zsarolás Jean-Yves Le Drian részéről.

„Elegünk van abból, hogy néhányan úgy állítják be, mintha a közép-európaiak humanitárius segélyként vagy a nyugat-európai nagylelkűség jeleként kapnák az EU-pénzeket. Ez nem egy egyirányú utca. Magyarország a csatlakozáskor megnyitotta piacait. Osztrák és német cégek hatalmas profitot termelnek” – mondta a külügyminiszter.

 

Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Arról, hogy Magyarország blokkolni fogja-e a 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetés elfogadását, Szijjártó azt mondta, hogy a pénzügyi keretről szóló tárgyalásnál harc lesz, de megvannak a magyar kormány szövetségesei. Szerinte azok, akik a francia külügyminiszterhez hasonlóan szubjektív feltételekhez kötnék a kifizetéseket a kohéziós forrásokból, az Európai Unió egységét veszélyeztetik.






 

A Presse emlékeztetett arra, hogy nemcsak Jean-Yves Le Drian kérdőjelezte meg, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e még az EU elveit. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács Velencei Bizottsága élesen bírálta a Stop Soros törvénycsomagot. Szijjártó szerint azonban ezek a viták mind egyetlen témával, a migrációval kapcsolatosak.

„Aki nem osztja az Európai Bizottság politikailag korrekt álszent felfogását, azt támadások érik.”

 

Ennél a pontnál a riporter felhívta a magyar külügyminiszter figyelmét, hogy a Soros elleni kampány abszurd, és nincs semmiféle Soros-terv arról, hogy migránsokat kellene Európába hozni, csak egy cikk a milliárdostól a témában. De Szijjártót ezt sem zökkentette ki a szokásos mondandójából. Azt mondta, sosem merné abszurdnak nevezni az ausztriai folyamatokat. Szerinte:

„Soros György világossá tette, hogy mit akar: elárasztani Európát migránsokkal és létrehozni egy kevert társadalmat. Mi nem akarjuk ezt.”

 

Szijjártó még hozzátette azt is, hogy Soros meg akarta buktatni a kormányt, ezért az ellenzéki erőket támogatta. A magyar külügyminiszter szerint egy demokráciában megengedhető, hogy a kormány visszacsapjon és érveljen valaki ellen.






 

Erre a riporter megjegyezte, hogy más érvelni, mint visszacsapni, és a demokráciáknak tűrniük kellene az ellentmondást, nem pedig fojtogatni a civil szervezeteket. Szijjártó erre válaszul elmondta, hogy Magyarországon következményekkel kell számolnia annak, aki jogalap nélkül segít valakinek menedékkérelmet beadni, mert ezzel szerinte nemzetbiztonsági érdekeket sért. Másrészt pedig minden szervezetnek nyilvánosságra kell hoznia, milyen pénzeket kap külföldről, ha befolyásolni akarja  a közvéleményt. (A különadóról a miniszter nem tett említést.)

Arra a kérdésre, hogy kész lenne-e nyíltan vitázni Soros Györggyel, azt válaszolta: „Minek? Az álláspontok ismertek. Nem titok.”

 

Arra a elvetésére, hogy alakulóban van-e egy magyar-osztrák-olasz tengely a migráció ügyében, Szijjártó azt válaszolta, hogy az új olasz és osztrák kormány jóval közelebb áll Magyarországhoz az elődeinél. Olaszország azonban a menedékkérők EU-n belüli szétosztását szorgalmazza, míg Magyarország ellenzi ezt – idézte fel a lap. A külügyminiszter szerint viszont egyetértenek Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel abban, hogy egyetlen illegális bevándorlónak sem szabad az EU területére lépni. „Szívesen segítünk Olaszországnak az illegális bevándorlók hazajuttatásában” – mondta.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top