Politika

Becsengettek, de minimum 700 tanár hiányzik az iskolákból

hvg.hu

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke augusztus elején még ennél is aggasztóbb képet festett, Szűcs Tamás ekkor azt mondta, 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből.






 

24.hu a szeptemberi tanévkezdésre megnézte, mekkora a tanárhiány. A portál összesítése szerint a közigazgatási álláshirdetések között 696 tanár és tanító álláshely van, ennyi betöltetlen található az országban.

 

A közigazgatási oldalon azonban csak teljes állású státuszra vonatkozhatnak a hirdetések. Sokszor csak átmeneti időre kell alkalmazni egy-egy pedagógust, ezeket a helyeket általában nem pályázati úton töltik be. Ez a látens munkaerőhiány nem jelentkezik a Közigálláson, úgyhogy valószínűleg sokkal nagyobb a tanárhiány, mint amit a portál mutat.

 

Szűcs hozzáteszi, hogy középtávon még nagyobb problémák várhatók a rendszerben. A pedagógusok mintegy fele 50 év fölötti, 5-6 éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, és akkor ugrásszerűen megugrik a betöltetlen tanári helyek száma. Ezen elvileg gondolkodnak a KK-ban, az említett interjúban Hajnal Gabriella azt ígéri, meg fogják ezt oldani.

A tanévkezdésről itt írtunk, arról pedig, a közvélemény-kutatásról pedig, ami szerint még a Fidesz-szavazók is azt állítják, nagy a baj az oktatásban, itt.

 






A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bökönyön a Barota Mihály Általános Iskolában „bármely szakos tanárt” keresnek. A hirdetés leírásában az áll, a munkakörbe tartozó feladat „az intézményben a tanári végzettségnek megfelelő tantárgy oktatása és a munkaköréből adódó adminisztrációs feladatok ellátása”. Azaz bármilyen tanári végzettséggel is rendelkezik a jelentkező, szükség lesz rá.

 

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumban is „bármely szakos középiskolai tanárt” keresnek, a Bács-Kiskun megyében található Solt városában található Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig „tanító/bármely szakos tanár” jelentkezését várják.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top