Belföld

A korábban becsültnél jóval nagyobb forrásvesztés fenyegeti Magyarországot

A legrosszabb esetben akár 450-500 milliárd forint körüli összeget is bukhat Magyarország a hazai közbeszerzési és uniós pénzosztási rendszer korábban feltárt hiányosságai miatt.

 





 

A legrosszabb esetben akár 450-500 milliárd forint körüli összeget is bukhat Magyarország a hazai közbeszerzési és uniós pénzosztási rendszer korábban feltárt hiányosságai miatt – derült ki egy nem nyilvános kormányzati dokumentumból, amit a G7.hu megismert. A lap rámutat az Európai Bíróság tavaly novemberben zárta le a Miniszterelnökségen működő Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály ellenőrzését. Az már korábban nyilvánosságra került, hogy komoly problémákat találtak az ellenőrzött egyedi projekteknél, és ezért 100 milliárd forint korrekciót tartanak szükségesnek.

A kormány számára készített jelentés legnagyobb újdonsága, hogy ezeken túl a bizottság rendszerszintű korrekciót is szükségesnek tart. Ezt több lehetséges módszerrel is megpróbálhatják megállapítani, ám a legvalószínűbb, hogy büntetésként az egész rendszerre megállapodnak egy tíz százalékos átalányban.

 





 

Az érintett szerződések becsült összege 4500 milliárd forint a kormány szakértője szerint, ezért az EU akár további 450 milliárd büntetést is kiszabhat. Igaz, a tényleges érték eltérhet ettől. Ráadásul az ellenőrző szervnél talált hiányosságok miatt akár hosszú időre is felfüggeszthetik az operatív programok kifizetéseit. Ez – a legsúlyosabb esetben – idén 2,3 milliárd, jövőre további 4 milliárd euró lehívását lehetetlenítené el.

A G7-hez eljutott dokumentum a követendő kommunikációra is javaslatot tesz. Ugyan az üggyel kapcsolatban szóvivői tájékoztatót, közleményt vagy sajtótájékoztatót nem javasolnak, egy szükséghelyzetben bevethető politikai kommunikációs üzenetről azért olvashatunk a dokumentumban. Eszerint “a bevándorláspárti uniós vezetők évek óta következetesen próbálnak nyomást gyakorolni hazánkra, hogy engedjünk a tömeges illegális bevándorlás kérdésében. Ennek érdekében az uniós fejlesztési források megvonását is felhasználnák hazánk ellen eszközként.”

 

 

 

forrás: zoom.hu

 




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top