Belföld

Többfrontos csatát vív ma a Fidesszel az ellenzék Budapesten

Négy időközi önkormányzati választás is van ma, ebből a XV. kerületi polgármester-választás igazán fontos az ellenzéki pártoknak. A tét, hogy meg tudják-e tartani az alapvetően balos kerületet az elmúlt hónapok időközijein taroló Fidesszel szemben.





 

Budapest két kerületében – a X. és a XV. kerületben -, továbbá Bujákon és Mánfán már megnyíltak a szavazófülkék: polgármestereket, illetve önkormányzati képviselőket választanak. A négy időközi önkormányzati választás közül a Fidesz és az ellenzéki pártok számára is a legnagyobb tétje a XV. kerületinek van. Vidéken mindenhol független jelöltekből lehet csak választani, a fővárosban – Kőbányán és Rákospalotán – viszont kormánypárti és ellenzéki jelöltek küzdenek, ráadásul mindkét kerületben ha nem is teljes, de számottevő ellenzéki összefogás mellett. A két választás közül is nagyobb tétje a XV. kerületi, rákospalotai voksolásnak van, mivel itt polgármesterre szavaz a több mint 65 ezer választásra jogosult lakos, míg a X. kerületi, kőbányai választás egy önkormányzati képviselői helyről szól, és csak ötezernél valamivel több szavazót érint.

Nehezen, de lett ellenzéki egység

Zoom.hu is írt arról, hogy a XV. kerületben azért kell időközi választást tartani, mert Hajdu László eddigi polgármester egyéni mandátumot szerzett tavasszal a DK jelöltjeként, a parlamenti képviselőség miatt pedig lemondott a polgármesterségről. Feladatait átmenetileg az általános alpolgármesteri posztot már 4 éve betöltő, a kerületben 20 éve önkormányzati képviselő Németh Angéla vette át. Majd, a Hajdu által is favorizált jelöltként – a helyi RÁTE Egyesület és a Szolidaritás támogatásával – ő lett az egyik polgármesterjelölt.

Németh Angélát támogatja az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok is, a Jobbik pedig nem indított saját jelöltet, ahogy a Momentum és az LMP sem.

Ám a Jobbik, a Momentum és az LMP saját jelöltjének hiánya nem jelenti azt, hogy a többi ellenzéki párthoz hasonlóan ők is Némethet támogatnák. Sőt: a Zoom.hu információi szerint a három párt egy ellenzéki jelölt közös támogatásában gondolkodott. Méghozzá Kovács Juditéban, aki jelenleg is a kerület alpolgármestere, egyben “szakadár” fideszes, pontosabban a pártja kiutálta az elmúlt időszakban a helyi Fideszt is megosztó belső harcok során. Az LMP támogatta volna Kovácsot, a Momentum – részint a másik fővárosi, kőbányai időközit érintő taktikai okokból – kihátrált, a Jobbik pedig későn mondott igent, így Kovács nem indult el.

Németh Angéla XV. kerületi alpolgármester, ellenzéki polgármesterjelölt és Hajdu László DK-s országgyűlési képviselő, volt polgármester MTI Fotó: Soós Lajos

Elindult, majd az utolsó pillanatban, két nappal a választás előtt, pénteken visszalépett a függetlenként induló Csékei Sándor. Versenyben van még viszont a Munkáspárt mindenhol bevethető jelöltje. A mindenhol bevethetőt szó szerint lehet venni, hiszen Kerezsi László a tavaszi parlamenti választáson még a kőbányai központú, 9-es választókerületben indult egyéni képviselőjelöltként (ott is él és három cikluson át ott volt önkormányzati képviselő), de csak 0,41 százalékot ért el a 223 szavazatával. Tavaly ősszel pedig Pakson indult a polgármester-választáson, de ott még kevesebb, 52 voksot kapott.

Németh Angéla legerősebb ellenfele a Fidesz-KDNP jelöltje, László Tamás, a kerület korábbi polgármestere lesz.

Ő volt amúgy az a kormánypárti egyéni jelölt, akit a körzetben Hajdu legyőzött az áprilisi parlamenti választáson. László Tamás 2006-2018 között volt a Fidesz parlamenti képviselője is. Legutóbb azonban azzal került ismét a hírekbe, hogy többször megbüntették a kampányszabályok megsértéséért.

László Tamás, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje MTI Fotó: Bruzák Noémi

Zoom.hu is írt róla nemrég, hogy a múltkori 200 ezer forintos pénzbírság után még többre, 300 ezer forintra büntette a helyi választási bizottság azzal összefüggésben, hogy ingyen színházjegyeket osztogatott iskolásoknak adatgyűjtéssel egybekötve. Előzőleg azért marasztalták el, amiért egyetlen beszédével sikerült megsértenie a választási és a közoktatásról szóló törvényt is egy iskolai tanévnyitón előadott kampánybeszéddel. Hasonlóért már a tavaszi országgyűlési választásokat megelőző kampányban is elmarasztalták – akkor is oktatási intézményekben kampányolt.

Ráadásul – miként tavasszal is országszerte előfordult – kormánypárti jelöltként ő is azzal a burkolt fenyegetéssel kampányolt, hogy “a városrész rászorul a kormány támogatására, ezért olyan vezetőre van szüksége, aki közvetlen és barátságos kapcsolatot ápol a kabinettel”. Ez pedig annak fényében különösen érdekes, hogy mint arról a Zoom.hu is írt: hiába nyert a kerület uniós támogatást, visszakérte az állam. A pénteki pénzügyminisztériumi felszólítás két napot adott a visszautalásra, vagyis a határnap éppen az időközi polgármesterválasztás napja.

 

 

 





 

A Momentum mögé állt be az ellenzék

Ahogy a XV. kerületben is kialakult – ha nem is teljeskörűen – az ellenzéki összefogás, ugyanez Kőbányán is megfigyelhető. Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, a Momentum Kovács Róbertet, a párt politikusát, a helyben népszerű Kőbánya Blues oldal szerkesztőjét indítja. A Demokratikus Koalíció és az MSZP is a Momentum jelöltjét támogatja, a Jobbik, valamint az LMP pedig itt sem indít saját jelöltet.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és Kovács Róbert, a párt X. kerületi képviselőjelöltje, akit más ellenzéki pártok is támogatnak Forrás: Momentum

Megtette viszont ezt ebben a kerületben is a Munkáspárt, az ő jelöltjük Fléger István, aki korábban is próbálkozott már: az idén tavaszi parlamenti választáson a XVII. kerületben indult egyéni jelöltként, de a 253 kapott voks csak 0,44 százalékos eredményre volt elég. Ennél is rosszabb eredményt hozott Flégernek a 2016-os tavaszi időközi választás Söptén, ahol egyetlen szavazatot sem kapott. A Momentum jelöltjének legerősebb ellenfele a Fidesz-KDNP-s Szilágyi-Sándor András református lelkész lesz.

És még

Nemcsak a két fővárosi kerületben, hanem további két településen is tartanak ma időközi önkormányzati választásokat:

Buják: a Nógrád megyei településen az 1704 szavazó egyszerre választ lemondás miatt polgármestert (két független közül) és feloszlás miatt 6 tagot a képviselő-testületbe (huszonöt független jelölt közül).

Mánfa: a Baranya megyei településen lemondás miatt választanak polgármestert; a 647 szavazó öt független jelölt közül választhat.

 

 

 

forrás: zoom.hu

 




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top