Belföld

Október 15-e után megsemmisíthetik a hajléktalanok holmiját

Életbe lép a szabályozás: tilos lesz közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk, ingóságaikat az önkormányzatnak és a rendőrségnek kell tárolnia.





 

Hatalmas bürokráciát generál, hogy a hajléktalanoknak 2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk – írja a napi.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva. Többek között “a szabálysértésen ért hajléktalanok” ingóságainak tárolását is meg kell oldani ezután, ami a helyi önkormányzatok és a rendőrség feladata lesz.

Az illetékes szervnek határozatot kell majd hoznia erről, ennek pedig tartalmaznia kell majd tételesen felsorolva az ideiglenesen elhelyezett ingóságok megnevezését, mennyiségét és becsült értékét.

Azokat a dolgokat, amelyeket tárolhatatlannak ítélnek, meg kell semmisíteni a szabály szerint.

Erről a folyamatról is jegyzőkönyvet kell készíteni, a megsemmisítés dátumával és a megsemmisített ingóság becsült értékével. Ez azért fontos, mert ha a megsemmisítés után jelentkezne a hajléktalan a holmijáért, vissza kell neki fizetni az értékét. Illetve azt az összeget, amelyből már levonták az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségét.

Népszava azt írja, hogy bár a hajléktalanságot betiltó új szabályozás elfogadásakor állították a politikusok, hogy elegendő hely van a hajléktalanszállókon a fedél nélküli embereknek, ez a gyakorlatban nem igaz. A téli krízisidőszakban megnyitott szálláshelyekkel együtt országosan mintegy 11 200 férőhely van, a hajléktalan emberek száma viszont ennek legalább két-háromszorosára tehető.

A hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról is döntött a kormány. A 300 millió forintos összeg hivatott biztosítani, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz.

 

 

 

forrás

 




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top