Politika

Megjött a jutalomfalat a pincsinek – Gruevskiért cserébe?

Orbán és Putyin úgy néz ki, ez a jövő (kép: MTI)

Két ügyben is nemzetközi felháborodást keltett Orbán Viktor viselkedése az utóbbi időben, mindkettő sajátossága, hogy döntésével Oroszországnak kedvezett, nem is próbálva elfedni, hogy Putyin óhaját teljesíti.






 

Kezdődött azzal, hogy NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelme helyett Oroszország kérésének tett eleget, és az amerikai segítséggel Magyarországon elfogott két orosz fegyvercsempészt 2018. augusztusában Oroszországnak adta ki. A második ügy a hazájában jogerősen korrupcióért elítélt volt macedón kormányfő, Gruevski ügye volt, aminél már úgy tűnik, a szöktetés elejétől fogva szerepet játszottak magyar diplomaták.

 

Meg is érkezett Putyin pincsijének a jutalomfalat a gazditól, ami inkább tűnik egy jókora húsos koncnak, mint apró ajándéknak. Ugyanis az orosz állami gázmonopólium a Gazprom november végén döntött: Magyarországra is elér majd a vezetésével épülő Török Áramlat gázvezeték második ága. A döntés értelmében a South Stream Lite néven is emlegetett vezeték útvonala a Fekete-tengert átszelve, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át éri majd el Magyarországot.

Ez egyrészt energia ügy, hiszen az 1800 kilométeres vezetéken az érintett országok ugyanannyi gázhoz juthatnak 2020-21-től mint addig Ukrajnán keresztül, másrészt ez egy több ezer milliárdos üzlet, amibe most Orbán belenyúlhat, harmadrészt biztonságpolitikai kérdés is. Ugyanis, ha Oroszországnak sikerül kihagynia Ukrajnát a gázszállításból, akkor Moszkva várhatóan még keményebben lépne fel Ukrajnával szemben. Ha Magyarország is független lesz az ukrán gázszállítástól, akkor várhatóan még tovább blokkolja az ukrán-NATO közeledést.






 

Jobban belegondolva, azonban ha elmérgesedik az ukrán-orosz viszony, és kiszélesedik a lokális háborús helyzet, az menekültválságot is okozhat, ami Magyarországot közvetlenül is érintené. Akkor nem a déli határon kell számolni havi 4-5 menekülttel, hanem észak-keletről várható tízezrek határátlépése.

Hacsak, nem ez az igazi cél. A gondolkodó, képzett, szavazati joggal rendelkező magyarok elüldözése, és a hiányzó munkaerő Ukrajnából való betelepítése. Mi ebben nem hiszünk, mert ez igencsak hazaárulás kategóriájú gondolkodás lenne. Ez messze áll Orbántól, nincs is ideje erre, szemmel kell tartania a strómanokat.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top