Politika

Hiába volt sziréna, fütty, torlasz, botrány – elfogadták a túlóratörvényt

Soha nem zajlott még olyan ellenzéki akció a parlamentben, mint ma, de így sem tudták megakadályozni a túlóratörvény elfogadását. Igaz, szerintük csalás történt.





 

 

Az ellenzék polgári engedetlenséggel próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását: reggel elállták az ülésteremben a levezető elnöki pulpitushoz vezető utat, így Latocai János nem tudott felmenni. Kövér László azonban a padsorokból elindította az ülést, a kormánypárti képviselők pedig az ellenzék fütty- és sípkoncertje elenére megszavazta a javaslatot. Ebben még az a megafonos sziréna sem akadályozta meg őket, amit az ellenzékiek folyamatosan bekapcsolva tartottak. Az ellenzék a szavazás előtt elénekelte a himnuszt, azt skandálta: hazaárulók, majd kivonult.

VIDEÓ:A parlament közvetítése

 





 

Tordai Bence bekapcsolt telefonnal lépett Orbán Viktorhoz, és többször megpróbálta szóra bírni az élő közvetítésében a törvénnyel kapcsolatban, azonban érdemi választ nem kapott.

VIDEÓ: Tordai Bence élő adásban kérdezte Orbán Viktort


A november 20-án benyújtott indítványról Kósa Lajos azt mondta, nem érintené hátrányosan a dolgozókat, sőt, a munkavállalói alkupozíciót erősítené a bértárgyalásokon. A szakszervezetek tüntetést szerveztek a munka törvénykönyv módosítása ellen, az ellenzék pedig 2800 módosítóval akadályozta volna meg a túlóratörvény elfogadását az országgyűlésben. A Fidesz erre gyorsan reagált: sms-ben összehívták az igazságügyi bizottság ülését, és ott megszavazták, hogy az ellenzéki javaslatokról ne egyesével, hanem egyetlen szavazással döntsenek.

Az eredeti szövegen több módosítást is végrehajtottak. Volt, hogy úgy tűnt, a Fidesz enged a legmegosztóbb kérdésben, és az egyik parlamenti bizottság módosítóindítványa értelmében csak akkor lehet majd a jelenlegi 250, illetve kollektív szerződés esetén 300 órányi többletmunkánál többet elrendelni, ha erről a kollektív szerződés rendelkezik majd. Így gyakorlatilag minden olyan munkahely kikerült volna a túlóraemelés hatása alól, ahol nincs kollektív szerződés. Ahol pedig van, ott a szakszervezetek beleszólhattak volna a folyamatba.

Nem volt sokáig így, a törvényalkotási bizottság visszaszigorította a törvény szövegét. Sőt, új munkajogi fogalom is született: az önként vállalt túlmunka.

A szakszervezeteket így teljesen kihagyhatják a folyamatból, ami szerintük azért baj, mert így a munkavállalók kiszolgáltatottakká válnak.

Orbán Viktor szerint azonban a szakszervezeteknek “nincs igazuk ebben az ügyben, mert a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen”. A kormányfő azt is mondta, “a kormány a munkások oldalán áll“.

 

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



1 Comment

Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top