Politika

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

hvg.hu

A helye már megvan a még csak a tervezőasztalon létező beregszászi kórháznak. A projekt a kárpátaljai reformátusok neve alatt fut, de a pénzt a magyar kormány biztosítja. Világszínvonalú kórház épül Kárpátalján.






 

Beregszász polgármestere néhány hete a közösségi oldalán közölte, hogy elindították a kórházépítéshez szükséges előkészületeket, Babják Zoltán azt írta, hogy a városi tanácsban megszavazták annak az ingatlannak az értékesítését, amelyet a református egyházkerület kinézett a leendő egészségügyi intézmény számára. A tanács jóváhagyta, hogy a város egyik főútvonalán, a Hmelnickij úton adjanak bérbe egy nagyobb területet, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) egy „keresztény kórházat” létesítsen ott.

 

A kórházépítést 24.hu járja körbe részletesen, azt írják, az egyházkerületnek se pénze, se szakértője a projekthez, ezért a lap meg is kérdezte a helyi püspököt, kötöttek-e megállapodást a magyar kormánnyal, és ha igen, akkor Budapest mekkora támogatást nyújt a beruházáshoz. Érdemi választ nem kaptak, ahogy Semjén Zsolttól sem. Vejkey György, a Kórházszövetség elnöke viszont nem cáfolta a projekt létezését. Elmondta, hogy tanácsadóként közreműködik a terv kimunkálásban, de ő sincs felhatalmazva arra, hogy nyilatkozzon róla.

 

A portál információi szerint a kormányzat már 2017-ben elkezdett töprengeni a kórház ötletén, akkor nem pusztán ukrajnai magyar kórházról, egy időben azt tervezték, hogy a határon túli magyar kisebbségek számára – Ausztria kivételével – egész kórházhálózatot építenek ki. Elviekben a beregszászi kórházban diagnosztizált betegek tényleges gyógyítása és a szükséges beavatkozások elvégzése Magyarországon, a magyar egészségügy intézményrendszerén belül történhetne.

 

De az alapproblémát nem sikerült tisztázni: hogyan lehetne megakadályozni, hogy Ukrajnában az ukrán lakosság elárassza az ottani egészségügynél – a tervek szerint – lényegesen jobb szolgáltatást nyújtó magyar intézményt.






 

A projektet korábban kétszer is leállították, de a terv az, hogy mégis megvalósítják.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top