Belföld

Csak márciusban hatmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

Március végére már majdnem elérte a 30 milliárd forintot a magyar kórházak lejárt adósságállománya. Csak márciusban körülbelül 6 milliárd forinttal nőtt a tartozás a Magyar Államkincstár adatai szerint – írja a Napi.hu.






Ezt azt is jelenti, hogy a költségvetési intézményként működő kórházak tartozása a tavalyi év végéhez képest három hónap alatt megduplázódott, így már összesen 29 milliárd forintos adósságról beszélünk.

 

Az adósságállomány majdnem 30 százalékának fizetési határideje több mint két hónapja, 25 százalékának több mint egy hónapja járt le.

A legnagyobb adósok listáján fej fej mellett szerepel a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház 2,477, illetve 2,467 milliárdos lejárt tartozással.

 

Az egyetemek közül a Debreceni Egyetem március végére túllépte az egymilliárdot. Másfél milliárdos lejárt fizetési határidejű számlát görget maga előtt a Békés megyei központi kórház, míg a Szent János kórház 1,2 milliárd forintos adóssággal rendelkezik.

 






Az Országos Mentőszolgálat 1,1 milliárd forintnyi lejárt számlát halmozott fel a harmadik hónap végére, a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ pedig 202 millió forint értékű lejárt számlát tolt maga előtt.

Az adósságnövekedés okát vizsgáló munkacsoport egyelőre nem jutott eredményre, amelyet a Kórházszövetség legutóbbi kongresszusán a Magyar Államkincstár szakértője is elismert.

 

A lap azt írja, hogy a 20 kórházra kiterjedő vizsgálat során megállapították, hogy egy-egy tényezővel nem írható le az adósság oka, illetve nincs különleges oka az adósságmentes működésnek sem.

 

A munkacsoport szerint a tartozás nagysága nem függ össze az egy főre jutó személyi költségekkel, amely viszont fontos paramétere az ellátás minőségének. Nem találtak összefüggést a rezsikiadások és az eladósodás között, ahogy az ellátás minősége és a tartozások között sem.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top