Politika

Még a Fidesz-szavazók többsége is azt mondja, hogy Magyarországon az EU-s pénzek nagy részét ellopják

Fotó: Merész Márton | 168ora.hu

Policy Solutions reprezentatív közvélemény-kutatásában felmérte, hogy milyen az Európai Unió támogatottsága Magyarországon, mit jelent az EU a magyarok számára, és milyen jellemzőket kötnek hozzá. A kutatást a hvg.hu ismertette.






 

A felmérésnél a válaszadókat arról kérdezték, hogy mi az első három dolog, ami az Európai Unióval kapcsolatban az eszükbe jut. A legtöbben a Magyarország gazdaságára gyakorolt pozitív hatásokat említették. A második leggyakrabban a migrációt vetették fel, a harmadik leggyakrabban pedig azt, hogy az EU egyfajta közösséget vagy szövetséget jelent.

Az EU általános megítélése szerint a magyarok csaknem kétharmada (65 százalék) pozitív véleménnyel van a közösségről, és mindössze minden negyedik megkérdezett (25 százalék) értékeli negatívan azt.

 

A pártszimpátia  nagy hatással van az EU megítélésére, amely a kormánypárti szavazók körében a legrosszabb, de még a fideszesek fele (52 százalék) is jó véleménnyel van az európai integrációról.






 

Ami az ellenzéket illeti, mindegyik párt szavazói körében döntő többségben vannak a pozitív vélemények. Még a Jobbik szavazóinak háromnegyede is úgy vélekedik, hogy az EU jó ami azért is érdekes, mert tükrözi  a korábban EU-ellenes szélsőjobboldali alakulat szándékát a néppártivá válásra, és a Fidesz szélsőjobboldal felé történő elmozdulását.

 

A felmérésben részt vevőket megkérdezték arról is, mit gondolnak, az EU rá akarja-e kényszeríteni Magyarországra a bevándorlókat. A Fidesz-szavazók elsöprő többsége (84 százalék) egyetért az állítással,

ráadásul egyetlen ellenzéki szavazói csoportot sem találni, ahol többségben lenne a kormányéval ellentétes álláspont, vagyis az ellenzéki szavazók többsége is a kormány narratíváját fogadja el ebben a kérdésben.

 

A magyarok jelentős többsége erősen kételkedik az országba érkező EU-s források szabályos felhasználásában. Pártszimpátiától függetlenül társadalom 72 százaléka szerint az EU-s fejlesztési pénzek jelentős részét ellopják, és mindössze minden ötödik válaszadó bízik a tisztességes felhasználásban.

A kormánypárti szavazók tartják a legkevésbé problémásnak a pályázatok lebonyolítását, de még így is egyértelmű többségben, 59 százaléknyian vannak köztük azok (22 százalék teljesen egyetért, 37 százalék inkább egyetért), akik szerint az EU-s pénzeket ellopják.

 






Az ellenzéki pártok szimpatizánsai körében szinte teljes konszenzus ebben a pontban, az MSZP, a DK és a Jobbik szavazói majdnem 90 százaléka egyetért az állítással.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top