Politika

Mészáros magyar pénzből fejlesztené a horvát focit!

Mészáros Lőrinc igen meglepő nyilatkozattal jelentkezett a horvát Republika.eu-n. Orbán Viktor csapatának elnöke szívében mintha hátrébb szorult volna a felcsúti futballparadicsom ügye a nemrég vett horvát csapatához képest. 






 

Sőt, már-már úgy tűnik, mintha a Puskás Akadémia elnöke nem is a magyar, hanem a horvát futballt szeretné felvirágoztatni.

Ami elég érdekes fejlemény, tekintve a Puskás Akadémiához érkező mintegy 14 milliárd forintnyi taós támogatást, és további nagyjából 11 milliárd forintnyi adományt, amit azzal a címszóval gyűjtöttek be Felcsúton, hogy az ott épülő utánpótlásközpont a magyar futball felemelkedésének legfőbb letéteményese. Idén konkrétan a teljes magyar labdarúgásra jutó tao 10%-a Felcsúton landolt.

 






Csakhogy, mint ismeretes, Mészáros Lőrinc a Puskás Akadémia elnöksége mellett bő egy éve a horvát NK Osijek (Eszék) csapatának is társtulajdonosa. A nemzet strómanja a Magyar Posta monopóliumát egyedül megtörni képes horvát vállalkozóval, Ivan Meštrović-csak együtt vette meg az akkor csődközeli helyzetben lévő klubot 2015 végén.

Azóta Eszéken beütött az aranykor. Az új tulajdonosok az elmúlt évben mintegy 10 millió eurót (3,1 milliárd forintot) toltak a klubba, mindehhez még a magyar állami költségvetés is hozzátett 1 milliárd forintot a környező országokban élő magyar kisebbség támogatására hivatkozva.

 

A siker nem maradt el. Az Osijek jelenleg a bajnokság 3. helyén áll, a jólét pedig akkora, hogy rögvest két stadion építését is tervezik a klubnál.

A merész terveket most Mészáros Lőrinc is megerősítette. Ezek szerint a klub régi stadionját lebontják, és egy tízezres arénát húznak fel a helyére, de előbb az akadémiájának építenek egy UEFA-minősítésű stadiont, ahol a nagy csapat “meghúzhatja” magát a munkálatok idejére. A költségeket az NK Osijek állja, vagyis a csapat tulajdonosai, azaz jelentős részben Mészáros Lőrinc, illetve kisebb részben a magyar adófizetők.






 

De ezt már tudtuk eddig is. Az interjú utolsó mondata viszont több, mint megdöbbentő.
Célunk, hogy ne csak Horvátországban legyen a miénk a legerősebb akadémia, de az egész régióban. Eszék mindig is híres volt róla, hogy a tehetséges játékosaink később a horvát nemzeti csapatban és nagy európai klubokban is megállták helyüket.

Azaz a magyar futball utánpótlásának legfontosabb intézményét vezető Mészáros Lőrinc nem Felcsúton, de még csak nem is Magyarországon szeretné felépíteni a régió legjobb, legerősebb labdarúgó akadémiáját, hanem Horvátországban. Egy olyan utánpótlást, ami méltó lenne a klub múltjához, vagyis játékosokat adna a horvát válogatottnak és a nagy európai kluboknak.

 

Ezt a határokon átívelő, nemzetépítő projektet a magyar állam közvetlenül is támogatja évi egymilliárd forinttal. Miközben már annyira sem szól a dolog a magyar fociról, mint amekkora a magát magyarnak vallók aránya Eszéken. Utóbbi nem egész egy százalék, de még az is több, mint a nulla.






 

Forrás: 444 | f2




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top