Politika

Csak arra vártak Orbánék, hogy meglegyen az EP-választás, indulhat az MTA bedarálása

nyugatifeny.hu

Lesz még az Akadémia épületéből fideszes hotel?
A kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket – írja az Index.

 

A cikk szerint csak az EP-választást akarták megvárni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek, illetve vagyontárgyainak az elvételével. Palkovics László, az Innovációs Minisztérium vezetője az elmúlt hetekben készítette elő az einstandot, a tervezetet meg “befújta a szél” a portálhoz.
 

Eszerint az MTA-tól

elvennék az összes kutatóintézetét,

azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék.

Ez tulajdonképpen államosítást jelent.

 

Mindezt egy kétharmados törvénnyel vernék keresztül.

Mint ismert, május elején a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése egyértelmű többséggel elutasította a minisztérium tervét, hogy az akadémikusok nem adják át a kutatóintézet-hálózatot, és azt sem fogadják el, hogy a kormánynak gyakorlati többsége legyen a magyar tudomány felügyeletében.
 

Tehát ha nem megy “kérésre”, megcsinálják erőből.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top