Belföld

3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban

Az élelmiszerárak emelkedése begyorsult, az üzemanyagoké lassult.

 




 

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékra emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról.

Az élelmiszerárak emelkedése az áprilisi 5,2 százalékról 5,6 százalékosra gyorsult, az üzemanyagoké 6,9 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött.

Az év első öt hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve.


Virovácz Péter, az ING szenior elemzője az adatokra reagálva közölte: az áprilishoz képest stabil infláció mögött több folyamat együttes hatása húzódik meg. Egyrészt gyorsult az élelmiszerek inflációja, miközben a tavalyi évi magas bázis következtében mérséklődött az üzemanyagárak év/év drágulása. Emellett ugyanakkor a fontosabb tételek közül továbbra is meghatározó a szolgáltatások 3 százalékos áremelkedése. Ez utóbbi körben főleg az üdülési szolgáltatások inflációja gyorsult jelentősen. A stabil fő mutató ellenére a volatilis tételektől megszűrt maginflációs mutató 0,3 százalékpontot gyorsulva elérte a 4 százalékot. Továbbra is átlag felett drágulnak a feldolgozott élelmiszerek és dohányáruk, de a háztartási szolgáltatások 8, és a bérleti díjak 10 százalékos év/év áremelkedése is kiemelkedő, ami mind hozzájárul az erős maginflációhoz.

Összességében az inflációs nyomás magas a magyar gazdaságban, sőt az alapfolyamatok egyre erősödő inflációról számolnak be, ami a továbbra is dinamikus béremelkedés mellett nem meglepő. Ugyanakkor az év második felében az infláció mérséklődhet, főleg az energiahordozók árának változása miatt, de az év egészében így is 3 százalék feletti, egészen pontosan 3,3 százalékos inflációval kalkulálunk. A mai erős inflációs adatok ellenére ugyanakkor nem várjuk, hogy az MNB a közeljövőben változtatna a monetáris politikán – véli az elemző.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top