Politika

Újabb 2 milliárd Ft a mexikói templomok újjáépítésére!

fuggetlennemzet.hu

Erről Szijjártó Péter ír alá megállapodást a latin-amerikai országban. 




 

Zömmel gazdasági kérdésekről tárgyalt a magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Mexikóban, valamint megállapodást ír alá két katolikus templom újjáépítésének kétmilliárd forintos támogatásáról.

 

Szijjártó Péter elsőszámú tárgyalópartnere Graciela Márquez Colin gazdasági miniszter volt.

 

A magyar kormány 2015-ben indította el a déli nyitás politikáját, amelynek hangsúlya a gyorsan növekvő gazdaságú latin-amerikai országokkal történő együttműködésen van – mondta a politikus telefonon az MTI-nek.

A program kifejezetten eredményes, aminek jól példája a mexikói-magyar kapcsolat. Mexikó ma Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere a térségben. Tavaly 1 milliárd dollár (280 milliárd forint) fölé nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amelyből a magyar export 875 millió dollárt tett ki, azaz jelentős többletet eredményezett – közölte a miniszter.




 

Mexikó gazdasága a második legjelentősebb Latin-Amerikában Brazília után. Szélesedő autóipari szektora keresi az európai partnereket, komoly importigénye van gyógyszerekre, egészségügyi berendezésekre, mezőgazdasága pedig olyan kihívásokkal szembesül, amelyek miatt európai öntözési technológiákat akar alkalmazni – mondta.

Ez a négy terület komoly lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, amelyek egyre sikeresebbek a mexikói piacon – közölte Szijjártó Péter. Hozzátette: a további eredmények érdekében a kormány 620 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar cégek mexikói tevékenységének segítésére az Eximbanknál.

 

Mexikó azért is fontos Magyarországnak, mert a világ második legnagyobb katolikus országa. Ez fontos kapocs az ezer éve keresztény Magyarországnak – mondta a miniszter.

 

Felidézte, hogy 2017-ben súlyos földrengés pusztított Mexikóban, amely komoly károkat tett a templomokban is. Szijjártó Péter elmondta, hogy megállapodást ír alá még kedden Alejandra Fausto kulturális miniszterrel két katolikus templom felújításának kétmilliárd forintos támogatásáról.

 




Az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában. Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak – mondta Szijjártó Péter.

Forrás | 24.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top