Politika

Timothy Garton Ash: Magyarország nem demokrácia, Európa vezetőinek nem kellene udvariaskodnia Orbánnal

„Amikor az Európai Unió vezetői összegyűlnek Brüsszelben csütörtökön, lesz egy sötét titkuk: van közöttük egy olyan tagállam vezetője is, ami már nem demokrácia. Orbán Viktor magyar miniszterelnöke, valójában legfelsőbb vezetője ott fog ülni mosolyogva, demokrataként a demokraták között, miközben az elmúlt évtizedben lerombolta a liberális demokráciát Magyarországon.”

 




 

Így kezdődik Timothy Garton Ash brit történész cikke a Guardianben. Ash szerint különösen súlyos, hogy Orbán az illiberális állam kiépítéséhez az EU adófizetőinek pénzét használta. „Az új Európai Parlamenttel és az új vezetéssel az EU-nak meg kell mutatnia, hogy megvédi a demokráciát a tagállamaiban, máskülönben az alapszerződés második cikke semmit sem ér.”

Ash szerint az, hogy Magyarország már nem demokrácia, egy súlyos állítás, ezért nem dobálózik ezzel, hanem alaposan utánézett és utánaolvasott, mielőtt ilyet mond. 

A történész szerint Manfred Webert nem lenne szabad bizottsági elnökké választani, és nemcsak azért, mert nincs tapasztalata a kormányzás legfelsőbb szintjén, hanem azért sem, mert „legitimálta Orbán lépéseit azzal, hogy a Néppártban tartotta a Fideszt”. A Néppártnak pedig a három bölcs jelntése után (akik inkább három vak egér lennének, ha nem veszik észre, mi folyik Magyarországon, írja) végre ki kellene zárnia a Fideszt. „Ez lenne az igazán fontos lépés, mert a civilizált jobbközép pártoknak világos vonalat kellene húzniuk önmaguk, és a xenofób-populista szélsőségesek között.” (A néppárti bölcsek vezetője szerint Orbán válaszai problémásak.)

Ezen kívül Ash szerint az EU-nak abba kellene hagynia azok finanszírozását, akik aláássák az európai értékeket. Javaslata szerint Laura Codruta Kövesitkellene kinevezni európai főügyésznek, aki tudja, hogyan néz ki a posztkommunista, kelet-európai korrupció. Szerinte arra is szükség lenne, hogy az EU több forrást juttasson direktben az önkormányzatoknak és a civil társadalomnak, ahelyett, hogy csak a korrupt államok használhassák fel ezeket.

 




 

„Végül, az európai intézményeknek és kormányfőknek fel kell hívniuk a figyelmet arra a tragédiára, ami Európa közepén zajlik. Orbán sem szokott túlságosan udvariaskodni, nekik sem kell, és ami Magyarországon történik, az nemcsak a magyaroknak, hanem egész Európának fontos. Lehetnek különféle rendszerek Európában, de az EU demokráciák közössége kell, hogy maradjon” – zárja cikkét a történész.

Ash nemrég a lengyeleket figyelmeztette arra: Óvakodjanak az orbánizmustól!

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



1 Comment

1 Comment

  1. mészáros kati

    2019-06-20 at 12:28

    csak a vak nem veszi észre Orbán család rohamos gazdagodását, Mészáros Lórinc rohamos gazdagodását, a rengeteg sportlétesitmény valós árának stb

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top