Politika

„Magyarország az egyik legkorruptabb ország az unióban” – a volt finn nagykövet kemény fellépést követel az EU-tól

Petri Tuomi-Nikula szerint a Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki, és az uniós támogatásokkal tudja fenntartani az kiépített intézményi korrupciót.

 



 

„Finnország EU-elnökségének a közös értékek és a jogállamiság megerősítése a fő célja ” – írta Finnország volt budapesti nagykövete a Helsingin Sanomat napilapban – írja a 444.hu. Petri Tuomi-Nikula egy véleménycikket írt, amelyben azt jelenti ki, hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy néhány tagállam semmibe veszi az uniós értékeket, ezért az uniós támogatások nem járnak nekik.

A volt nagykövet szerint azért reagált ingerülten Orbán Viktor és a Fidesz a finn szándékra, mert óriási szükségük van az EU-s pénzekre, hiszen az unióban Magyarországra kerül az egy főre jutó legtöbb támogatás. DE azt is kiemeli, hogy a magyar nemzeti össztermék négy százalékára rúgó támogatások arra is szolgálnak, hogy a magyar kormány fenntartsa az egész unióban az egyik leginkább korrupt intézményrendszert. Ezért támadták meg Finnországot „a képzelet világából vett” érvekkel egyebek közt Orbán is a tusványosi beszédében.

„Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”

– írja Petri Tuomi-Nikula.

A finn nagykövet keményen fogalmaz, amikor azt írja, hogy a Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki hibrid autokráciát vagy választási autokráciát – valószínűleg Timothy Garton Ash brit történész megállapításaira utal ezzel.

Kijelenti: a demokrácia, abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nem működik Magyarországon.

A magyar kormány szerinte már nem leplezi azt, hogy áll a demokráciához, mi több, más elnevezést is használ, ezért beszélt korábban a kormányfő illiberális vagy keresztény demokráciáról.

Ám a finnek, így Tuomi-Nikula szerint is az EU értékrendje, és szabályai egyaránt érvényesek minden tagállamra. Nem fogadják el azt az orbáni érvet, hogy „speciális bánásmódot” érdemelnének a kelet-európai volt kommunista országok.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top