Gazdaság

Túl sok volt a 300 cég Mészáros Lőrincnek

Kiemelt kép: Népszava

Mészáros Lőrinc és családja közel 300 céget felügyelt, szüksége volt némi tehermentesítésre. Ezért az Opus Globalban Vida József és köre, a 4iG-ben Jászai Gellért, az Appeninnben Tiborcz István szerepe nőhet meg. Ugyanakkor Mészáros Lőrinc továbbra is élvezi a miniszterelnök feltétlen bizalmát, amit jól tükröz a gigantikus vasúti megbízása.
 

A tőzsdén több olyan cég is forog, amelyeket korábban elsősorban Mészáros Lőrinc nevével lehetett fémjelezni. Ilyen NER-es cég

 • a 289 milliárd forint összértékű Opus Global,
 • a 88 milliárd forintos kapitalizációjú 4iG,
 • illetve a 21 milliárd forintot érő Appeninn.

Újabban azt tapasztalni, hogy változnak a cégekben az erőviszonyok. Mészáros Lőrincnek már nem Jászai Gellért, az örökké tranzakciókat, apportokat és tőkeemeléseket szervező tőkepiaci zsonglőr a jobbkeze, hanem elsősorban Vida József, a jó kedélyű bicskei bankár és gazdálkodó, akinek befolyása a Takarékbank, az Opus Global és a TV2 vonalán napról napra nő.

Új szerepben

Vida megerősödésével azonban sok váratlan következmény látható a legértékesebb csoport, vagyis az Opus életében.

 • a T-Systems megvételére is alkalmatlanná vált a csoport, az mehetett inkább a 4iG portfóliójába.

Mészáros Lőrinc közvetve továbbra is messze a legnagyobb tulajdonos az Opus Globalban, viszont kisebbségi tulajdonos csak a 4iG-ben és az Appeninnben, és utóbbi kettőben egyáltalán nem aktív a família. Mészáros Lőrinc mellett a család a tőzsdei cégekben elsősorban Mészáros Beatrixet jelenti, aki korábban egyfajta operatív elnökként kifejezetten exponálta magát az Opus cégeiben, de láthatóan elfogadta Gál Miklós (azaz Vida Józsefék) érkezését. Az új felosztásban, most a csoport tőzsdei cégei a következő vonalat viszik:

 • Opus Global – a menedzsment mögött elsősorban Vida József és Mészáros Lőrincék szava a meghatározó, a profil pedig egy divíziókra osztott holdingstruktúrában vagyonkezelés, értékőrzés.
 • 4iG – Jászai Gellért az egyértelmű első ember. Infokommunikációs térhódítás, MNB-s kötvénykibocsátás, a szektor felett egyfajta fővállalkozói ernyő kiépítése zajlik.
 • Appeninn – Tiborcz István növekvő befolyásával egyre nemzetközibb iroda, raktár, ipariingatlan-üzemeltetés a profil.
 

Mészáros stabil

A sok változás akár arról is szólhatna, hogy Mészáros Lőrinc és családtagjai visszaszorulnak az izgalmasabb üzletekből, a terjeszkedésből, vagyis csökken a volt felcsúti polgármester súlya, de a csoportban azt tartják, hogy ez nincsen így.

Mészáros Lőrinc helyzete egyáltalán nem olyan törékeny, mint ahogy volt a pályafutása végén Simicska Lajosnak. Mészáros sohasem képzeli azt, hogy ő a főnök, nem alakulhat ki olyan helyzet, mint Simicska idejében, amikor valóban meghatározó dolgok a Radóc utcában dőltek el

– hallottuk. Természetesen Orbán és Simicska vitájában voltak legendák konkrét szakítási okokról is (Paks 2, Simicska által állítása szerint kritizált antidemokratikus folyamatok, médiavásárlások, túlzott orosz befolyás).

MÉGIS TALÁN VALÓSZÍNŰBB, HOGY EGY IDŐ UTÁN MÁR FELDOLGOZHATATLAN ELLENTÉTEKHEZ VEZETETT A „KÉT DUDÁS EGY CSÁRDÁBAN” EFFEKTUS,

vagyis a megosztott politikai és gazdasági főhatalom. Ráadásul ismerőik szerint Simicska Lajos, az egykori idősebb iskolatárs eleve egyfajta tekintélyt jelentett Orbán Viktornak.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc között azonban nincsenek ilyen ellentétek, és Mészáros a tőzsdei cégek átrendezése után továbbra is kap látványos feladatokat, elég, ha a hatalmas belgrádi vasúti üzletre gondolunk, ám mindent mégsem lehetett a nevére tenni

– fogalmazott egy forrásunk, aki szerint bár Mészárostól távolodik, a NER-től egyáltalán nem kerül most messzebb a 4iG és az Appeninn.

 
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc az Opus Global Nyrt. egyik tulajdonosa a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc az Opus Global Nyrt. egyik tulajdonosa a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Opus a Konzum beolvasztása után optimalizál

korábbi jellegéhez képest leginkább a legnagyobb cég, vagyis az Opus Global működése fog most megváltozni. A vezetők és a tulajdonosok úgy vélik, hogy ennek a nagy holdingcégnek most az a célja, hogy a benne levő 53 cég között több szinergiát találjon, és immár ne a korábbi gyarapodási lendülettel haladjon, hanem a megvett cégeket próbálja meg integrálni és stabilan üzemeltetni.

A CÉLKITŰZÉS AZ, HOGY A PÁRHUZAMOSSÁGOK KIKÜSZÖBÖLÉSÉVEL CSAK MINTEGY 25 CÉG MARADJON,

és kialakuljon végre valamilyen igazi holdingjelleg, ne csak pár ember üljön a központban, és ne cégenként legyen minden kiszolgáló szervezeti egység külön felépítve, hanem legyen egységes humánpolitika, könyvelés, könyvvizsgálat, mert ma ennek nincs sok nyoma.
 

Miután a cég magába olvasztotta a Konzum nevű, korábban szintén a tőzsdén jegyzett társaságot, az egyik akut feladata az volt, hogy minden létező helyen átvezessék a változásokat, Opus legyen a Konzumból az emailcímekben, a cégtáblákon, a hivatalos adatbázisokban, a címekben, az új névjegyeken. Ennél azonban nagyobb ívű ötletekről is hallottunk:

 • A cégcsoport mintegy 6-7000 dolgozójának egyfajta cafeteria keretében legyen lehetősége a birodalom szállodáiban kedvezményes nyaralásra, és egyáltalán derüljön ki, hogy egy cégcsoportról van szó. Vagyis aki bemegy egy Hunguest szállodába, az valamiképpen lássa, hogy éppen az Opus Global cégcsoport egységében jár.
 • Ha már a cégben van áramtermelés (Mátrai Erőmű), és van egy rakás energiafelhasználó ipari, élelmiszeripari érdekeltség, akkor valamiképpen ez érjen össze, ne külső energiakereskedőknek legyen ebből hasznuk.
 • Alakuljon ki központi ingatlangazdálkodás, ha az egyik cégnek vannak szabad ingatlanjai, irodái, a másik pedig keres, akkor ezek az információk találkozzanak.

Divíziók

Az Opus Global számára mindenesetre az integráció nagy feladat volt, új emberek kerültek a céghez, egyfajta divíziós elosztásban működik a csoport, de igazán nem történt szervezetbővítés, hanem egy piramisszervezet épült.

Ez egy olyan decentralizált modell, amelybe alulról jönnek a céges inputok a háromfős felső vezetéshez, vagyis Gál Miklós vezérigazgatóhoz, Ódorné Angyal Zsuzsanna operatív vezérigazgató-helyetteshez, Dakó Gábor Miklós társaságirányításért felelős vezérigazgató-helyetteshez.

Azt hallottuk, hogy a közeljövőben ennél a társaságnál már nem lesz jellemző, hogy pár naponta bombázzák a befektetőket a mindenféle jó hírrel (cégvásárlással, állami megrendeléssel). Ez ugyan lehet, hogy rövid távon elkedvetleníti a nagy pezsgéshez kötött rövid távú befektetőket, de a társaság abban bízik, hogy a jövőben olyan szinergikus csoport alakul ki, amely a középtávon gondolkodó befektetőknek viszont megnyugtatóbb lesz, mert a részvényárfolyam kevésbé lesz hektikus.

A Budapesti Értéktőzsdén eközben úgy látszik, hogy e papírok befektetői azért inkább az állandó bejelentésözönt díjazzák, a stabil működtetésben, a szinergiák kialakításában és a sikeres optimalizációban kevésbé bíznak.

Legalábbis az idei évben a cikkünk zárásakor érvényes árfolyamok alapján

 • a 4iG nyolc hónap alatt a háromszorosára nőtt;
 • az Appeninn 5 százalék pluszban van;
 • az Opus Global azonban 20 százalékos mínuszban forog.

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top