Politika

Nem kell ide hangfelvétel: ezért mondott le a rendőrkapitány

MTI-fotó: Mihádák Zoltán - a kép csak illusztráció

Ismeretes, hogy a karcagi rendőrkapitány, Teleki Zoltán lemondott, miután egy Indexhez eljuttatott hangfelvétel szerint arra utasította beosztottjait, hogy ne büntessék meg és ne jelentsék fel a város fontos embereit. Például a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, Nagyné László Erzsébetet, aki szívességből előre szokta venni a kórházi várólistákon a rendőröket.




A rendőrség nem állapított meg jogsértést a vizsgálata során, illetve Teleki közleménye szerint szó sem volt korrupcióról, ő minden alkalommal egy, a kórház és a rendőrkapitányság között 2018. március 12-én megkötött, kétoldalú megállapodás miatt kért a kollégái számára soron kívüli kórházi ellátást. A tavalyi megállapodás – az InfoKarcag által  idézett – negyedik pontja szerint ugyanis a szolgálat közben megsérült, illetve a sürgősségi betegellátásra szoruló rendőrök számára a kórház soron kívüli ellátást biztosít.

A rendőrkapitány álláspontja szerint a lemondása nem beismerése semminek, pusztán arról van szó, hogy szeretné megóvni a magánéletét, megkímélni a családját és megőrizni a rendőrségbe vetett bizalmat.

 




Miért mondott le Teleki?

Ha egy kicsit komplexebben nézzük az eseményeket, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi is történt valójában. Nem kell komolyabban kutakodnunk a statisztikákban ahhoz, hogy lássuk: a rendőrség jelenleg a fenntarthatatlanság irányába tart. A Zsaruellátó  nevű Facebook-oldal naponta teszi közzé a rendőrök névtelen (vagy olykor névvel ellátott) panaszait. Láthatunk itt SMS-eket a túlórával megspékelt 120-140 ezres fizetési átutalásokról, mostoha, olykor embertelen körülményeket a munkahelyeken, a lelakott őrsökön, penészes ellátmányokat, és

a megbecsültség teljes hiányáról szóló történeteket a mindennapokból.

 

Egy kezdő rendőr egészen konkrétan a túlélésért állja a sarat nap, mint nap. A fizetéséből alig bírja fenntartani magát, nem beszélve a jövőképről, a családalapítás lehetőségéről. Az altiszti állományba szinte már teljesen elapadt az utánpótlás, rendészeti iskolák húzzák le a rolót, a főiskolára készülő leendő rendőrtisztekkel pedig 8 éves minimum szolgálati jogviszonyról szóló ígéretszerződést íratnak alá egy olyan rendszerben, ami teljesen kiszámíthatatlan, minden tekintetben ingatag, a romlás felé zuhanó.

 

Korrupció? Gonosz rendőrkapitány? Ugyan.

 

Ismerjük az öncenzúra kifejezést? Ez az a jelenség, amikor nem kell ahhoz parancsba kapnia senkinek, hogy kit büntessen meg és kit ne, mert egyszerűen a rendszer ismerete elegendő ahhoz, hogy ezt tudja. Teleki rosszat akart a rendőreinek, amikor arról beszélt, hogy a kórházban legalább nem köpik le őket, ha már felülről szarnak rájuk? Sajnos ennél nincs helytállóbb kifejezés.

 

Igen, elég siralmas, hogy egy rozoga egészségügyben nincs lehetőség a családnak hálapénzek, magánklinikák nélkül megfelelő ellátást biztosítani. Sajnálatos, hogy hónapokig kell várakozni egy vizsgálatra, már ha egyáltalán alkalmasnak találnak minket arra, hogy a TB-re beutalót írjanak. Talán itt érdemes a problémát boncolgatni először. Másodszor pedig honnan az ördögből varázsoljon elő egy pénzes borítékot az a közrendőr, akinek a gyermekét (neadijsten) műteni kell? Márpedig tudjuk, hogy a kórházi érából anélkül már nem megy, még ha megfeszülünk sem!

 

Nagyon rossz, hogy egy kórház igazgatója vagy bármelyik orvos még ezt a kis engedékenységet is ahhoz kötné, hogy megbünteti-e az illető gyorshajtásért vagy nem. Valóban elítélendő, ha egy rendőr úgy dönt, elengedi, csak mert a neve rajta van a listán. Elítélendő, de egy ilyen rothadó rendszerben emberileg megérthető. Mert itt nem a rendőr a rossz, nem is az orvos, sőt, lehet, hogy nem is a kapitány, aki biztatja a beosztottjait. Ők mind az öncenzúra részei. Mind annak a velejéig korrumpált rendszernek az elszenvedő alkalmazkodói, amely ezt a helyzetet előteremtette.

 




Egy ilyen világban, ahol egyáltalán felmerül ez a téma, nem lehet, hogy magában a rendszerben nem stimmel valami?

 

Jabronka Richárd

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top