Külföld

Elfogadták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

322 igen, 306 nem ellenében megszavazott a brit alsóház a szombati rendkívüli ülésen egy olyan módosító indítványt, amit Boris Johnson nagyon el akart kerülni. Az indítvány sikere lényegében azt jelenti, hogy Johnsonnak mindenképpen halasztást kellene kérnie az EU-tól a nap végén.

Elfogadták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Elfogadták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Az uniós országok vezetői után a brit parlamentnek is jóvá kellene hagynia a megállapodást.

A rendkívüli ülésen a kormány szavazásra akarta bocsátani az alsóházban a Boris Johnson által kialkudott kilépési megállapodást, amit az EU-s tagországok vezetői csütörtökön jóváhagytak. A megállapodást ugyanis jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a brit parlamentnek is. Theresa May előző kormányfő brexitmegállapodását háromszor is visszadobta az alsóház.

Johnson már csütörtökön nehéz helyzetbe került, mivel nincs többsége az alsóházban, és a torykat a brit parlamentben támogató északír unionisták ellenezték a dealt, ahogy az ellenzéki pártok vezetői is. A nyilatkozatok alapján Johnsonnak sikerült meggyőzni saját pártja keménybrexit-párti tagjait, és a korábban általa kizárt tory képviselők többségét is, és úgy tűnt, szoros lehet majd, az lesz a kérdés a Munkáspártból mennyien szavazhatnak ki. Azonban előbb a többpárti indítványról szóló döntés lett a fontos, és ott alulmaradt a kormányfő.

Miután pedig újból szembementek a képviselők Johnsonnal (aki eddig még nem nyert meg szavazást az alsóházban), végül magáról a brexitmegállapodásról így nem volt külön szavazás szombaton.

KAPCSOLÓDÓ
Mi a teendőnk, ha a britek október végén kiesnek az EU-ból?

Mi a teendőnk, ha a britek október végén kiesnek az EU-ból?

Rengeteg embert és céget érint egy esetleges megállapodás nélküli brexittel járó őskáosz, de mit tehetünk ebben a helyzetben? Segítünk eligazodni a munkavállalóknak, a cégeknek és a kereskedőknek.

A pártokon átívelő módosító indítvány lényege, hogy az alsóház „visszatartja a támogatását”, amíg a kilépéshez szükséges törvényt is elfogadják a parlamentben. Benyújtói szerint ez azt is biztosítaná, hogy ne lehessen ezeknek a blokkolásával kierőltetni mégis egy rendezetlen brexitet, és biztosan maradna is idő a technikai jogszabályok elfogadásához.

KORÁBBAN AZ ALSÓHÁZ TÖRVÉNYBEN KÖTELEZTE ARRA A KORMÁNYFŐT, HOGY A SZOMBATI NAP VÉGÉN KÉRVÉNYEZZE A BREXIT OKTÓBER 31-I DÁTUMÁNAK A HALASZTÁSÁT AZ EU-TÓL, HA NEM MEGY ÁT ADDIG MEGÁLLAPODÁS AZ ALSÓHÁZON IS

(és nem szavaznak kifejezetten a rendezetlen brexit támogatásáról a képviselők, amit korábban már többször elutasítottak). A módosító sikere azt jelentette, hogy Johnsonnak mindenképpen halasztást kellene kérnie.

Kormányzati források előre jelezték, ha ez a módosító a szándékaikkal szemben átmegy, akkor le is fújhatják a szombati fő szavazást a megállapodásról. A toryk alsóházi ügymenetért felelős vezetője arra utalt, hogy hétfőre tolódhat az újabb szavazás magának a megállapodásnak a támogatásáról. Johnson pedig elmondta, hogy a hét elején benyújtják majd a kilépési megállapodásról a törvényjavaslatot is a parlament elé, ami így kedd este hozhat fontos szavazást.

Előbb azonban az lesz a kérdés, hogy mi történik a törvényben kikötött halasztási kérvénnyel. Johnson a módosító sikere után azt mondta, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy a legjobb az lenne az Egyesült Királyságnak, ha az új megállapodásával lépnének ki október 31-én. Aztán pedig kijelentette. „Nem fogok halasztásról tárgyalni az EU-val, és a törvény sem erre kötelez” – mondta. „További halasztás rossz lenne az országnak.”

Az egyelőre nem derült ki, hogy Johnson szembe akar-e menni a törvénnyel, vagy arra utalt, hogy ugyan el fog menni egy levél, de azt jelezni fogja valahogy az EU-nak, hogy mik a kormány szándékai. Ha nem egyszerűen halasztást kér, akkor biztosan jogi vita fog elindulni.

Korábban a kormány egy skót bíróságon is azt jelezte, hogy elküldenék a halasztási kérelemről a levelet, ha ez szükséges lesz. Legutóbb pedig szerdán Stephen Barclay brexitügyi miniszter jelentette ki, hogy a kormány tartani fogja magát a törvényhez. Azonban hozzátette, hogy az elsődleges céljuk az október 31-i kilépés biztosítása. Ahogy arra a BBC is felhívta a figyelmet, egyelőre még nem kizárt annak a lehetősége, hogy ha a kilépési megállapodásról szóló törvényt elfogadnák, és az megjárná a parlament mindkét házát, akkor október 31-ig kilépjen az Egyesült Királyság az EU-ból. Azonban ellenzéki képviselők korábban is kételkedtek abban, hogy elég lenne a szükséges jogszabályok megszavazásához a hátralévő idő, és egyelőre az ehhez szükséges támogatás sem látszik Johnson megállapodása mögött.

Forrás: Index
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top