Politika

Már biztos, hogy Orbán Viktor nem tudja tartani egy emlékezetes ígéretét

Fotó: Napi.hu / Kovács Tamás

Aligha tudja teljesíteni 2010-es munkahelyteremtési ígéretét Orbán Viktor, még úgy sem, ha a kormány statisztikailag megalapozatlan számaival kalkulálunk – írja a Piac és Profit.
 

Az elmúlt időszakban az újabbnál újabb csúcsokat döntő foglalkoztatottsággal kapcsolatban gyakran kitérnek arra a nyilatkozó kormánytagok, hogy 2010-hez, pontosabban a kormányváltáshoz képest mennyivel nőtt a munkahelyek száma – olvasható a portál elemző cikkében.

 

Mivel 7 hónap múlva ünnepli a kormány a 10. évét a lap felidézi, hogy Orbán Viktor hatalomra jutásakor egymillió új munkahelyet ígért erre az időpontra.
 

Bár a kormány 808 ezer munkahelyről beszél, ekkor a KSH június-augusztus havi adatát vet össze a 2010 március-májusi adattal, ami pedig szakmaiatlan. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy van 117 ezer külföldön dolgozó és 100 ezer közfoglakkoztatott.

 

Ezért, hogy a teljes vállalkozói/vállalkozási szektor létszámváltozását – vagyis az új munkahelyeket – fel tudja mérni, a Piac és Profit a külföldi telephelyen dolgozók mellett a teljes – közmunkásokat is magába foglaló – közszféra és a foglalkoztatási szempontból jelentősebb nonprofit szervezetek adatával tisztította a számokat.

 

Ebben az esetben 2010. március-május és 2019. március-májusa között 644 ezer új munkahelyről beszélünk.

 

Az Orbán-kormánynak papíron már csak 7 hónapja, a statisztikát nézve egy éve van arra, hogy teljesítse a kitűzött célt, ez azonban szinte lehetetlennek tűnik. Ha ugyanis szigorúan csak a vállalkozói szektor által teremtett munkahelyeket nézzük, akkor még 356 ezer új munkahelyet kellene létrehozni a piacon, ami havi 50 ezres bővülést jelentene.
 

Mindezektől függetlenül a gazdaság fellendülésével párhuzamosan, a kormány által eddig bevezetett ösztönzők révén szép foglalkoztatásbővülést sikerült regisztrálni, az elért sikert elvitatni nem lehet – jegyzi meg a lap.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top