Politika

Kövér László: Az 1980-as években nagyobb volt a szellemi szabadság az ELTE-n, mint most

444.hu

Az Országgyűlés elnöke kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt vendég, ahol az előadás fő témája a Fidesz megalakulása volt, de szó esett a választásról, az ellenzékről, sőt a jogállamról is.
Azóta kikerült egy videó is a beszélgetés első – egyébként kevésbé érdekes részéről –, ennek a végén Kövér László láthatóan nem elégedett a felsőoktatással, ugyanis arról is beszélt, hogy az 1980-as években nagyobb volt a szellemi szabadság az ELTE-n, mint most, a Fidesz kormányzásának 10. évében:

 

 

„És akkor még nem mennék bele abba, hogy az állami egyetemeken, azokon mondjuk – hogy mondjam – a nyolcvanas évek szellemi szabadsága meg a mostani, az nem összevethető, és a fejlődés nem fölfelé megy, hanem – hogy mondjam – nosztalgiával gondolok vissza egyetemista koromra, hogy milyen szellemi szabadság volt az ELTE jogi karán az állampárt alatt párttag tanszékvezetőkkel meg dékánokkal meg rektorokkal, ahhoz képest, ami ma van az ELTE-n.”

 

Vélhetően nem a kormányt, hanem a tudományos életet bírálta, de hogy miben lehetett szabadabb az akkori légkör, az nem derült ki, pedig érdekes elmélet, tekintve, hogy akkor a diákok külföldre sem nagyon utazhattak, illetve mégiscsak egy szocialista autokráciában éltek.
 

Kövér nem csak ebben a tekintetben sírta vissza a szocializmust. Az Index tudósítása szerint arról is beszélt, hogy ha nem csinálunk valamit, ez egy rettenetes világ lesz, amihez képest a kommunizmus, főleg az 1960-as évek utáni rész, egy paradicsomi világ volt: „Voltak közösségek, emberi dimenziók, családok, összejártak a családok (…) Az emberek beszélgettek, szerették egymást, segítettek egymásnak, találkoztak, véleményt cseréltek.”

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top