Politika

Hatalmas diplomáciai botrány van kirobbanóban – Annyira durva, akár az EU-ból is kidobhatnak

Fotó: traveller.com.au

A Külügyminisztérium 16952 diplomata-útlevelet állított ki 2010 óta




 

A Külügyminisztérium 16952 diplomata-útlevelet állított ki 2010 óta – értesült a Népszava. A lap a tárcától közérdekű adatigényléssel azt is megtudta, hogy jelenleg összesen 7657 ilyen okmány van használatban.

 

Külügyi forrásaik szerint „ez kicsit magas szám”. A külügyi állományt 700, a külképviseleteken dolgozó apparátus létszámát nagyjából ezerfősre becsülték. Korábban is szokásban volt, hogy képviselők, pártok vezető politikusai, országos hatáskörű szervek vezetői diplomata-útlevélhez jutottak, ami ugyancsak nagyjából ezres kört jelent. Továbbá az útlevél-tulajdonossal utazó hozzátartozók is kaphatnak ilyen okmányt, de a lap szerint ezzel együtt is több száz, de akár több ezer olyan ember lehet, akinek esetben erősen kérdés, miért jutott diplomata-útlevélhez.

 




A tárca jogszabályi tiltásra hivatkozva azt nem árulta el, hogy kik és mi alapján kapták meg az okmányt, ezt korábban perek árán sem volt hajlandó elárulni az Orbán-kormány.

 

A jogszabály ugyan pontosan meghatározza, hogy milyen állami tisztségek után jár diplomatavízum, azonban egy gumiparagrafusnak köszönhetően a kormány lényegében annak adhat ilyen útlevelet, akinek akar. Éppen diplomáciai kiküldetésben lévő személy is kaphat ilyen dokumentumot, illetve „rendkívül indokolt esetben” szakminiszteri javaslatra a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezheti az okmány kiadását.

 

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy Habony Árpád az év elején diplomata-útlevélért folyamodott Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki február közepén jóváhagyta az igénylést. Azóta sem derült ki, hogy a nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó pontosan milyen okból jutott ilyen okmányhoz.

Az 2014-ben került nyilvánosságra, hogy Kóka János, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere is Orbánéktól kapott diplomata-útlevelet, akárcsak Tarsoly Csaba, a csődbe jutott Quaestor-cégcsoport vezetője.

 

Namármost ugye a Questoros Tarsolynak is volt diplomata útlevele. A vádirat szerint bőröndökben lopták a készpénzt a fizikai valójában. Diplomata útlevéllel utazó személyi poggyászát nem vizsgálhatja a hatóság. Szóval jól jön az…




 

Valószínűleg elég durva lenne az a lista, amelyen szerepelnének a nevek is. Az a hír járja, hogy tele van közel-keleti, török és orosz nevekkel, akik megkapták suttyomban a magyar állampolgárságot, majd pedig ráadásnak a diplomata útlevelet is.

Miért is csodálkoznánk, amikor egy jogerősen elítélt Gruevszkit, a diplomáciai védelmet és mentességet jogtalanul felhasználva mentettek be az országba? Az Orbán-rezsim nyíltan sérti meg a nemzetközi jogszabályokat is… Apropó a Macedónok már igazán kiadhatnánk G. ellen a nemzetközi elfogatót, vélhetően lenne egy kis visszhangja az unióban is, ha a magyar rezsim ellenszegülne.

Forrás: HVG / BalraMagyar




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top