Politika

Változás decemberben: csúnyán ráfáztak akik eddig éltek a babaváró hitellel

A Babaváró hitel normál kamata július óta folyamatosan csökken. A havi fizetési kötelezettségre ennek akkor lehet hatása, ha 5 év alatt nem születik az igénylőnek gyermeke, vagy valamilyen más okból elveszíti a kamattámogatást. Több bank azonban az adható hitelösszeget is a normál kamattal kalkulált törlesztőrészlet alapján határozza meg, a kamat csökkenése miatt pedig decemberben akár 1 millió forinttal is több Babaváróra lehet elég ugyanaz a jövedelem, mint júliusban volt.




 

2019 júliusában indult a Babaváró hitel, a konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ez a kedvezményes időszak azonban a futamidő végéig is elnyúlhat, amennyiben születik az igénylőnek legalább egy gyermeke. Sőt a második és harmadik baba érkezésekor részben vagy egészben a fennálló tartozást is elengedik.

 

Júliusban, a konstrukció indulásakor normál kamata 7,73 százalék volt, ami decembertől 6,30 százalékra csökken. Mivel a Babaváró induláskor kamatmentes, ezért se a normál, se a kedvezményes kamatnak nincsen hatása a kezdeti fizetési kötelezettségre. Jelentősége ennek akkor lehet, ha a kamattámogatást valamilyen okból elveszíti a pár. Ha nem születik a fiatal párnak 5 év alatt gyermeke, akkor 627 ezer forinttal kevesebb támogatást kellene visszafizetniük egy decemberi, 10 millió forintos Babaváró hitelre, mint egy júliusira. Ez azonban nem minden igénylőt érdekel, hiszen sokan nem gondolnak a kérelem beadásakor ezekre a váratlan helyzetekre.




 

Viszont több bank a normál kamattal számolt egyenletes (annuitásos) törlesztőrészlet alapján határozza meg az adható hitelösszeget, erre pedig már valamennyi érdeklődőnek érdemes odafigyelnie: egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű Babaváró hitel induló annuitásos törlesztőrészlete ugyanis 8 500 forinttal lesz kevesebb decemberben, mint júliusban volt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top