Politika

A volt finn nagykövet szerint „Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”

hirzona24.com

„A közös értékek és a jogállamiság megerősítése a legfőbb célja Finnország soros EU-elnökségének” – írja Finnország volt budapesti nagykövete a Helsingin Sanomat napilapban megjelent véleménycikkében. Petri Tuomi-Nikula szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy néhány tagállam semmibe veszi ezeket az értékekeket. Ezeket az országokat meg kell fosztani az uniós támogatásoktól.




A volt nagykövet úgy látja, hogy Orbán Viktor érzékelte ezt a finn szándékot, és igen idegesen reagált: „a képzelet világából vett” érvekkel támadta meg (például a tusványosi beszédében) Finnországot. Orbánnak nagy szüksége van az EU-tól érkező forrásokra, az ország nemzeti össztemékének majdnem négy százalékát kapja EU-támogatások formájában, az egész unióban Magyarország kapja a legtöbb egy főre jutó támogatást. A magyar kormány ezekkel a támogatásokkal tudja fenntartani az kiépített intézményi korrupciót.

„MAGYARORSZÁG AZ EGYIK LEGKORRUPTABB ORSZÁG AZ UNIÓBAN”

 

– írja a volt nagykövet. A Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki, egy úgynevezett hibrid autokráciát vagy választási autokráciát (itt a brit történészt, Timothy Garton Ash-t, illetve a Guardianben megjelent cikkét idézi a nagykövet), tehát

A DEMOKRÁCIA, ABBAN A FORMÁBAN, AHOGYAN AZ NYUGATON LÉTEZIK, MÁR NINCS JELEN MAGYARORSZÁGON.

 

A magyar vezetés már nem is tagadja a demokráciához való hozzáállását, Orbán ezért beszél illiberális vagy keresztény demokráciáról. Tuomi-Nikula szerint

AZ EU ÉRTÉKRENDJE, ÉS SZABÁLYAI MINDEN TAGÁLLAMRA AZONOSAN ÉRVÉNYESEK. ÍGY MAGYARORSZÁGRA IS.

 




Tehát elfogadhatatlan az az orbáni érvelés, hogy a volt kommunista országokra másféle szabályokat kell alkalmazni a közösségben, tolerálni kellene „speciális megoldásaikat”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top