Belföld

Vidnyánszky Attila szerint Soros György rendelte meg a színháztüntetést pénzért cserébe

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint Karácsony Gergelynek semmi keresnivalója nem volt a decemberi demonstráción.

 

 

 




Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a Népszavának adott interjút, amiben többek között Soros György is szóba került.

A színházigazgató először a 2023-as Színházi Olimpiáról beszélt, amit egy világra szóló kulturális ünnep megrendezésének lehetőségének tekint. Azt azonban még nem tudja, hogy mekkora állami anyagi támogatás kell majd ehhez.

Amikor a színházi élet kettészakítottságáról kérdezték, elmondta, hogy “a Magyar Színházi Társaságon és a Magyar Teátrumi Társaságon kívül létrejött egy kör, amelyet a Katona József Színház, az Örkény, a Radnóti és egy sor független társulat alkot, amelyek nem tagjai a két nagy szakmai szervezet egyikének sem.”

Vidnyánszky szerint ezek a színházak azt a látszatot keltették a decemberi színháztüntetésen, mintha az egész szakmát képviselték volna, és egyébként minden szakmai kérdést politikai síkra terelnek.

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint a tüntetés “katasztrófa volt”, mert finoman szólva csúsztatásnak tartja, hogy Karácsony Gergely volt a központi figurája az eseménynek. Vidnyánszky szerint a főpolgármesternek semmi keresnivalója nem volt ott, “vagy ha igen, akkor az nem szakmai tiltakozás, hanem politikai demonstráció volt”.

A tüntetés az interjú későbbi részében is előkerül, amikor a színházak finanszírozásáról, támogatásáról kérdezték. Itt jött szóba újra Soros és a Nyílt Társadalom Alapítvány, amely az állam által nem támogatott színházi társulatokat és kulturális szervezeteket támogatja.

 




 

 

“Ha valós párbeszédet akarunk és konstruktív jövőépítést, akkor Soroshoz fordulni óriási hiba, mert azt hiszem, nem tévedek, ha azt gondolom: Soros úgy ad pénzt, hogy azért kér valamit cserébe. (…) Például azt, hogy tüntetést szervezzenek” – mondta Vidnyánszky Attila.

Szerinte ugyanis Soros György “a támogatottakat saját politikai játszmájának a szereplőivé tette”. Mint mondta, csökkenteni lehetne bizonyos intézmények állami támogatását, azt a pénzt pedig másoknak adhatnák.

A színházigazgató egy kérdés kapcsán Gothár Péter zaklatási botrányára is kitért. Szerinte Máté Gábornak, a Katona József Színház igazgatójának rögtön el kellett volna küldenie a színészt, amikor az ügy a tudomására jutott. Vidnyánszky nem érti, miért vártak egy évet ezzel. Szerinte ha a politika nem szól bele, “eltusolják az ügyet”. Mint mondta, a “politikacsinálás” logikája éppen az, hogy ha van egy téma, egy-egy konkrét ügy, beindítja és felgyorsítja a folyamatokat.

“A színházak finanszírozása, a fenntartók és a vezetői kinevezések kérdése, mind évtizedes problémák, most sikerült ezeket a közbeszéd részévé tenni, és a megoldást kínáló törvényt elfogadni” – mondta Vidnyánszky Attila.

 

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top