Politika

Karácsonynál betelt a pohár – Keményen beleszállt a kormányba!

Pestibulvar.hu

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken adott interjút a Pesti Hírlapnak, amiben arról beszélt, hogy a helyi iparűzési adó tervezett változásainak hatására milliárdoktól esnének el a helyi önkormányzatok. Ez a főváros esetében több tízmilliárd forint lenne.




“KÁROS ÉS IGAZSÁGTALAN JAVASLAT, REMÉLEM, CSAK JAVASLAT MARAD”

– mondta Karácsony Gergely.

 

A főpolgármester azzal kapcsolatban is kifejtette véleményét, hogy míg a magyar adórendszer több sebből vérzik, addig a kormány egyedül arra vonatkozólag tesz javaslatot, ami az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelenti.

“Vajon miért van az, hogy miközben a magyar adórendszer rengeteg eleme esetén lenne indokolt a felülvizsgálat, valahogy rendre csak az önkormányzatok egyetlen érdemi bevételét jelentő iparűzési adó tekintetében vannak ötletei a kormánynak?”




 

Szerinte ha számokban akarjuk kifejezni a mostani felvetést, akkor nagyjából 40 milliárd forinttól esne el Budapest, valamint a többi nagyváros is jelentős bevételeket bukna. Karácsony szerint ennek pedig a legnagyobb nyertesei azok a multik lennének, melyek az elmúlt tíz évben több mint 350 milliárdnyi kedvezményt kaptak már az Orbán-kormánytól.

 

Az atv.hu közlése szerint a főpolgármester emlékeztetett:

“A MINISZTERELNÖK A SZAVÁT ADTA, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT ÉRINTŐ ÜGYEKBEN AZ ÖNKORMÁNYZATOK BEVONÁSA NÉLKÜL NEM DÖNT. EHHEZ KÉPEST MEGINT AZ ÚJSÁGBAN OLVASSUK A BUDAPESTET IS MEGRÖVIDÍTŐ TERVEKET”.

 

“A főváros csak az iparűzési adó 54 százaléka felett rendelkezik, a többi a kerületeket illeti. Ha a kormány csökkenti az adókulcsot, az a város kinyírásával egyenlő” – jelentette ki Karácsony.

“NEM TUDOK UDVARIASABBAN FOGALMAZNI: PISZTOLYT TARTANAK A HOMLOKUNKHOZ.

 

Miközben sem a budapesti személyi jövedelemadóból, sem az itt keletkező ÁFA-ból nem kap vissza a város egy forintot sem” – közölte a főpolgármester, majd hozzátette, hogy most sok száz milliárd forintról beszélünk.




 

Karácsony Gergely hozzátette azt is, hogy még az iparűzési adóból is megközelítőleg annyit csípnek le, mint amennyivel az állam a közösségi közlekedést támogatja. Ezzel szemben ha többet hagynának a fővárosban keletkező adóbevételekből a városban, akkor soha többé nem kellene a kormánnyal pénzről tárgyalniuk.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top