Politika

Nem értetted, miért bújtatja Orbán a bűnöző Gruevszkit? Most nyilvánossá tették az okát

Kép forrása: Balogh Zoltán/MTI

Amikor Orbán Viktor macedón barátja, Nikola Gruevszki kiszorult a hatalomból, magyar tulajdonban lévő cégek kezdtek el hirdetni a volt északmacedón miniszterelnök mögött álló párt szócsöveinek számító médiumokban.




Furcsa változások történtek 2017-ben a macedón nacionalista párt, a VMRO-DPMNE mögött álló lapok finanszírozásában. Korábban a Kurir, a Denesen, a Lider, a Republika, valamint több más lap és tévé ontotta a nagyvállalatok és állami intézmények hirdetéseit, a választási vereség után ezek a médiumok elvesztették bevételi forrásaik jelentős részét. A nehéz időszak azonban nem tartott sokáig, ugyanis hamar betöltötték ezt az űrt a csak „magyar médiumokként” ismert cégek.

 

Balkaninsight, illetve a BIRN balkáni oknyomozó portál ugyan kérdéseket tett fel az érintett cégeknek és üzletembereknek, de üzleti titkokra hivatkozva nem válaszoltak. Az viszont kiderült, hogy a hirdetőket a reklámokat fizető vállalatok tulajdonosainak „barátai” kérték fel, hogy termékeiket a macedóniai médiumokban népszerűsítsék.

Semmi különös nincs abban, hogy magyar cégek reklámoznak a magyar tulajdonban lévő macedóniai médiumokban – írta a Balkaninsight. Viszont az az ő figyelmüket is felkeltette, hogy nem nagyvállalatokról van szó. A portál szerint az is furcsa, hogy az Olivery üzleti modelljének macedóniai eleme garantáltan veszteséges volt és a budaörsi cég nyilvánosan elérhető beszámolója nem is számol be arról, hogy exportbevételt szerzett volna.




 

A hirdetők egy része már felhagyott a macedóniai kampányokkal, Gruevszki, aki a Fidesz-kormánnyal egy időben kezdte meg a macedóniai „Soros-kampányt”, pedig 2018 őszén magyar diplomaták autójában ülve Szkopjéból Magyarországra szökött, miután kétéves letöltendő büntetésre ítélték hazájában korrupció miatt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top