Politika

A fideszes ügyvédeket nem meri támadni a kormánymédia!

fuggetlennemzet.hu

A kormány szócsöve – az elvesztett sajtóperei ellenére – is bőszen támadja azokat az ügyvédeket, akik a mai kormány által elfogadott törvények alapján, a rabok emberi jogainak képviselőjeként felléptek. Az Origo folyamatosan azon fáradozik, hogy a bal-liberális oldalhoz köthető ügyvédeket vádolja, miközben a legtöbb bevételt egy fideszes ügyvéd perelte ki az államtól.




 

„A leghatározottabban visszautasít mindenfajta felbukkanó listázási próbálkozást a Magyar Ügyvédi Kamara!” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a szakmai testület elnöke, Bánáti János, aki természetesen az ügyvédek célzatos megkülönböztetését is veszélyesnek tartja – ahogyan bármilyen más listázást.

 

Bánáti János mindezt arra a kérdésre válaszolta, hogy mi a véleménye az Origo törekvéséről. A kormányzati szócsőként üzemelő portál ugyanis újabban ügyvédeket listáz. Az internetes újság legutóbb azért támadta meg Magyar Györgyöt, mert szerintük az ügyvéd képviselte a legtöbb elítéltet az embertelen börtönviszonyok miatti perekben. Ami tényszerűen nem igaz, hiszen a legtöbb pénzt az államtól a fideszes kötődésű, debreceni Mohácsi Ügyvédi Iroda perelte ki.

 

A Kósa Lajos által vezetett önkormányzatnak is dolgozó Mohácsi Ferenc irodája 814 millió, Magyar Györgyé pedig 544 millió forintot perelt ki a magyar államtól. Fontos tudni, hogy ez a pénz nem az ügyvédi munka ellenértéke, de még csak nem is a börtönbüntetésre ítéltek bevétele, hisz’ ebből az összegből adót is fizetnek, illetve levonják a rab adósságait is. Ráadásul a kifizetett büntetést a Fidesz által előterjesztett, és elfogadott törvény alapján utalják ki.




 

2016-ban az Orbán-kormány vállalta, hogy a nemzetközi szabályoknak megfelelően, élhetőbbé teszi a hazai börtönöket, s hat új börtön építését is tervbe vette. Cserébe a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországnak elengedett húsz milliárdnyi büntetést, amit addig az embertelen viszonyokért cserébe, a magyar államnak fizetnie kellett. Az egyik pernyertesnek például 17 másik elítélttel kellett megosztozni egy 30 négyzetméteres cellán, ami nemcsak túlzsúfolt, hanem gyakran tetves, túlfűtött is. De egy éve még a magyar hatóságok is borzasztó körülményekről számoltak be.

 

A magyar kormány azonban ígérete ellenére sem épített új börtönöket, és az embertelen viszonyokon sem változtatott. Közben az érvénybe lépő törvény alapján, a romló börtönviszonyok miatt, már a magyar bíróságok megítélték a raboknak járó kártérítést. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy az időközben felépült két magánbörtön lakói egyetlen kártérítési pert sem nyertek, mert az ottani viszonyok megfelelnek az európai normáknak.

 

Mindenesetre a kormány a politikai kampányának megfelelően, a bírósági döntést semmibe véve, felfüggesztette a büntetések kifizetését, és a propaganda elkezdte ostorozni azokat az ügyvédeket, akik a rabok emberi jogait a bíróságokon képviselték. Kivéve persze azokat a jogászokat, akiknek fideszes kötődése – mint a debreceni Mohácsi Ferenc esetében is – nyilvánvaló.

 

Magyar György mellett – akiről külön cikksorozatot is kezdtek – az Origo rátámadt arra a Monostori Endrére is, aki a már megszűnt SZDSZ színeiben országgyűlési képviselő volt. A kormányzati portál Monostorit azért bírálja, mert ügyvédként mások emberi jogait képviselte. Az ilyen propaganda akciók sokat ártanak az igazságszolgáltatásnak, mert az sugallják, hogy az állammal szemben akkor sem szabad pereskedni, ha az állampolgárnak van igaza.

 

Az Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Bánáti János lapunknak úgy fogalmazott, hogy a jogászokat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek képviselete – adott esetben az állammal szemben is.




 

A kamara nem indít pert az Origo ellen. Így minden érintett ügyvéd, akiről valótlan tényt közöl a lap, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel, maga dönti el, hogy a következő időben indít-e e pert az orgánum ellen, vagy nem. Bánáti megerősítette azt is, hogy aggodalommal figyelik a bíróságok, és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltést. Mindez ugyanis rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét, és az állampolgárokat arra sarkalhatja, hogy a jogerős bírósági döntések végrehajtását – a kormány után – maguk is megtagadják.

Forrás: Hírklikk




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top