Politika

Milliárdos csontvázak potyognak ki az újpesti városháza szekrényéből!

fuggetlennemzet.hu

„Hazudik Wintermantel Zsolt, Újpest bukott polgármestere, ha azt állítja, hogy nincs egyensúlyban az újpesti költségvetés” – ezt nyilatkozza Trippon Norbert, Újpest alpolgármestere. A városvezető azt követően nyilatkozott portálunknak, miután Wintermantel azt állította, hogy távozása után 9 milliárdot hagyott az önkormányzat kasszájában, és szerinte 9 milliárdos költségvetési hiányt tervezett be az új városvezetés.




 

– Trippon úr, valóban elköltötték azt a pénzt, amit a korábbi polgármester, Wintermantel Zsolt megtakarításként említ?

– Ha jól értem, Wintermantel úr azt állítja, hogy az ellenzék az októberi győzelem óta, tehát mindössze négy hónap alatt 18 milliárdot pancsolt el?

Milliárdos csontvázak dőltek ki az újpesti városháza szekrényéből
Kardos Ernő
Kardos Ernő | 2020. március 4. 05:00
„Hazudik Wintermantel Zsolt, Újpest bukott polgármestere, ha azt állítja, hogy nincs egyensúlyban az újpesti költségvetés” – ezt nyilatkozza Trippon Norbert, Újpest alpolgármestere. A városvezető azt követően nyilatkozott portálunknak, miután Wintermantel azt állította, hogy távozása után 9 milliárdot hagyott az önkormányzat kasszájában, és szerinte 9 milliárdos költségvetési hiányt tervezett be az új városvezetés.




 

– Trippon úr, valóban elköltötték azt a pénzt, amit a korábbi polgármester, Wintermantel Zsolt megtakarításként említ?

– Ha jól értem, Wintermantel úr azt állítja, hogy az ellenzék az októberi győzelem óta, tehát mindössze négy hónap alatt 18 milliárdot pancsolt el?

– Igen, úgy érzem, lényegében ez lenne az állítás lényege. Nem igaz?

– Ez józan ésszel végiggondolva is képtelenség. Úgy érzem, szégyen a korábbi polgármesterre, a fideszes Wintermantel Zsoltra nézve, hogy közel tíz éves polgármestersége után, ennyire felkészületlen, mi több, analfabéta maradt költségvetési ügyekben. Szeretném, ha leírná: a bukott polgármester úgy viselkedik, mint egy óvodás a homokozóban, akitől elvették a lapátját, ezért most hisztizik és csapkod, mint egy durcás kisgyerek.

 

– Viszont Wintermantel Zsolt kitett egy táblázatot is a Facebookra, amely valóban 9 milliárdos hiányról szól.

– Amikor Wintermantel úr azt állítja, hogy többlettel adta át a kasszát, már akkor is hazudik, és nagyvonalúan megfeledkezik arról a tényről, hogy az önkormányzati választás után négy milliárddal magasabb kötelezettségvállalással szembesültünk, mint amennyi pénzzel átadták a várost.

 




– Beszélhetnénk inkább konkrét számokról?

– Természetesen. Azon túlmenően, hogy négymilliárddal magasabb volt a kötelezettségállomány, más figyelemre méltó tények is világossá váltak. Az elmúlt majdnem tíz évben közel tíz milliárd értékben adtak el, és éltek fel újpest, önkormányzati vagy az önkormányzat cégek tulajdonában lévő ingatlanokat. A költségvetésben ráadásul közel 2.2 milliárdos ránk hagyott kifizetendőkkel számolunk. Ez úgynevezett áthúzódó kötelezettség, ami azt jelenti például, hogy nekünk most az általuk korábban aláírt szerződések alapján kell fizetnünk. Vagyis Wintermantel és csapata nem takarékoskodott. Nem véletlenül hagyták el több mint negyvenen a hivatalunkat, ők is elvittek közel 132 millió forintot.

 

– Ha jól értettem Wintermantel Zsolt bejegyzését, amit az Origó nevű hírportál is idézett, a kiadásokat önök a tartaléknak szánt értékpapírok eladásával igyekeztek kifizetni. Ezzel kicsit a családi ezüstön is túladtak, nem gondolja?

– Az igaz, hogy történt értékpapír eladás, de nem mi, hanem Wintermantel Zsolt és emberei adtak el 1.3 milliárdnyi értékpapírt, s ezzel megcsapolták az újpesti aranytartalékot. Mi, tehát a kerület új vezetői egyetlen fillérnyi értékpapírt sem adtunk el. Összegezve tehát: a tavalyi, választási évben nagy értékű értékpapírt adtak el, vagyis hozzányúltak „a családi ezüsthöz”. Amikor menekültek a süllyedő hajóról, akkor 2.2 milliárd áthúzódó kötelezettséget hagytak maguk után. Ezen kívül, négy milliárddal több volt a kötelezettségállományunk, mint amennyi pénz a „kasszában” volt. Valamint közel 10 milliárdnyi önkormányzati ingatlant kótyavetyéltek el.

 

Ráadásul az előző ciklusban az önkormányzat vállalkozásán – az Újpesti Vagyonkezelő cégen – keresztül vettek fel 2.5 milliárd forintnyi bankhitelt, ebből fizették a méregdrágán felépült újpesti piacot. De a további, évi 280 millió forint törlesztő részletet még hét éven keresztül nekünk kell kiizzadni. Szó sincs tehát arról, hogy jelentős tartalékokkal hagyták itt az önkormányzatot. Ellenkezőleg, az örökségünk: adósság hegyek, vagyonfelélés, áthúzódó kötelezettségek.

– De mi értelme annak, hogy Wintermantel Zsolt az ellenkezőjét állítja?

– Semmi, ugyanis az újpesti költségvetés egyensúlyban van! Bárhogyan is próbálja ezt cáfolni a korábbi polgármester. Valószínűleg nem képes feldolgozni a bukását, ezért csapkod és hisztizik.

– Akkor szó sincs arról sem, hogy elszegényedőben van a kerület?

 

– Ez legfeljebb a rágalmakat terjesztő volt polgármesterre lehet igaz, miután a homokozó lapát kiesett a kezéből. Talán elsősorban saját maga, s nem Újpest miatt aggódik Wintermantel úr. Ugyanis mi vele ellentétben, megbecsüljük a bölcsődei, óvodai, és szociális ágazatban dolgozókat. A nyár elején hozzávetőleg 200 milliós forinttal támogatjuk majd őket. Ez az úgynevezett. Nyárindító plusz jutalom. Vagy említhetném még, hogy a sokak által lealacsonyítónak tartott krumpli- és száraztészta osztogatás helyett, mi az újpesti nyugdíjasokat egy ötezer forintos utalvánnyal segítjük majd. Mindezt már beterveztük a költségvetésbe, 129 millió forintos összegben. Tehát ahol tudjuk, segítjük az újpestieket.

– Visszatérve a témára: korábban elég sok építkezés elkezdődött, ezeket most leállítják?

– Elődeink megrendeltek például egy üzlethelyiséget, amelynek kivitelezési négyzetméter ára drágább, mint egy budai öröklakásé, 1 millió 200 ezer forint. Vagyis durván 500 millióért pusztán egy bő 400 négyzetméteres újpesti földszintes szolgáltatóházat kaphat a kerület. Gyanúsan magasan árazva. Ezt az építkezést az újpesti vagyonkezelő műszaki problémák és szabálytalanságok miatt felfüggesztette.




 

Épült továbbá olyan beruházás, amelynek üzemeltetését havi közel 6 millióban állapították meg, erre szerződött a Wintermantel úr bizalmi embere által vezetett vagyonkezelőnk – a közbeszerzési törvényt megsértve, öt évre előre! A szerződést felmondtuk, és a vagyonkezelőnk most alig havi 1 millióért működteti ugyanezt a területet havonta. Csak ezzel havi 5 milliót spórolunk! Ez öt év alatt több mint negyedmilliárd forint megtakarítás. De sorolhatnám vég nélkül azt a pazarlást, ami a kerületben történt. Ezek után, arcátlanságnak tartom, hogy a bukott Wintermantel az újpesti költségvetésről, és takarékosságról papol.

Forrás: Hírklikk




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top