Politika

Megszavazták: Akár élete végéig orosz elnök maradhat Putyin

nyugatifeny.hu

Tombol az illiberális orosz “demokrácia”.
Az orosz parlament alsóháza szerdán megszavazta azt az alkotmánymódosítást, mely lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin 2024-ben is harcba szálljon az elnöki posztért – melyre a jelenlegi szabályozások értelmében nem lenne lehetősége.

 

A Duma 450 képviselőjéből 24 nem volt jelen, 383 a változás bevezetése mellett voksolt, 43 tartózkodott, ellenszavazat nem volt – áll a Reuters tudósításában.

 

Vlagyimir Putyin állam-, vagy kormányfőként húsz éve az orosz politikai élet meghatározó alakja.

 

Mint elmondta, nem támogatja azt a szovjet gyakorlatot, mely szerint egy vezetőt egy életre választanak meg – ennek ellenére, amennyiben az Alkotmánybíróság is elfogadja az alaptörvény módosítását, elnöki hivatali ideje nulla évre módosul.
 

Így 2024-ben nem kényszerülne visszavonulásra, sőt. Amennyiben az országos szavazáson megfelelő támogatottságot kapna, megkezdhetné újabb hatéves ciklusát – akár kétszer is egymás után.

 

Így megeshetne, hogy egészen 2036-ig, azaz 83 éves koráig hivatalban marad. Az ellenzék vezetője, Alekszej Navalnij szerint Putyin szándéka az, hogy egész hátralévő életét Oroszország elnökeként töltse.

 

A Duma által jóváhagyott alkotmánymódosítás a közeljövőben az orosz parlament felsőháza elé kerül, majd a törvényhozó hatalom további szervei is megvizsgálják. Nem várható, hogy bármelyik fórum útjába állna a bevezetésének.

 

(Reuters / 24.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top