Politika

Egészségügyi körkép: újabb négy járványkórházat jelöltek ki, az utasítás ellenére a nyugdíjas orvosoknak muszáj dolgozniuk

168ora.hu

Az országos tisztifőorvos a budapesti mellett Miskolcon, Szekszárdon, Ajkán és Kiskunhalason jelölt ki négy járványkórházat – értesült a Népszava.
 

Miközben a hétfő délutáni operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos azt mondta, minden egészségügyi dolgozót tesztelnek, aki igazolt koronavírusos beteggel érintkezett, a kórházi karanténba zárt érintettek egyike a lapnak azt állította: ez nem igaz, mint ahogyan az sem, hogy rendelkezésükre állna a védőruha. Az Uzsoki kórházban péntek óta karanténban levők is állították: nem végeztek tesztet rajtuk. Ott 15 embert zártak össze két nyolcágyas kórteremben, de csak az incidenst követően 24 órával. Ők három nap összezártság után hétfőn hagyhatták el a kórházat, de még két hétig valamennyiükre házi karantén vár. Meg nem erősített hírek szerint hétfőn a Honvédkórház gasztrológiájáról került hat egészségügyi dolgozó karanténba.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn hirdetésben keresett önkénteseket, hogy a 65 év feletti háziorvosokat, szakdolgozókat és a sürgősségi ellátókat pótolhassa. Rezidenseket, fiatal szakorvosokat, magánellátásban dolgozókat kérnek arra, hogy a helyzetre való tekintettel vállaljanak munkát az ellátás biztonsága érdekében.

 
A miniszteri utasítás ellenére a 65 év feletti háziorvosok jó része hétfőn is dolgozott, mert nem tudott a helyükre állni fiatalabb. Keszthelyi Gyula tardi háziorvos szerint az alapellátásban ez a rendelkezés betarthatatlan, ezt – mint mondta – jelezte a területi ÁNTSZ-nek is. Egyelőre annyit tudott tenni, hogy előre aláírt és lepecsételt recepteket és az ő „telefonos segítségével” adta ki azokat az asszisztense a betegnek. Volt olyan páciens, akivel telefonon konzultált, de minden helyzetben ez az eljárás nem tartható. Mindehhez a területi szakrendelő vezetője is jelezte, hogy csaknem tucatnyi rendelésüket felfüggesztett, és ami maradt, oda is főként a sürgősségi eseteket várják.

 

A lapnak Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke azt mondta: saját szakrendelőjében a dolgozók 60 százaléka 65 év feletti orvos. Úgy vélte: ha a tervezhető ellátások elmaradnak, talán menedzselhető lesz az ami marad. A szövetségnek még nincsenek adatai arról, hogy mindez másutt mivel jár.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top