Politika

A lengyelek megoldották, amit a Fidesz képtelen volt: Otthonról, digitálisan ülésezik a parlament

nyugatifeny.hu

A képviselők otthonról, videókonferencián folytathatják le az ülést.




A lengyel alsóház a házszabály módosításával megteremtette csütörtökön annak a lehetőségét, hogy videokonferencia formájában tarthassák meg a parlamenti üléseket olyan rendkívüli helyzetekben, amilyennek a jelenlegi koronavírus-járvány is számít.

 

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által előterjesztett módosítások mellett a 460 fős alsóház 368 jelen lévő tagja közül 250-en szavaztak, 104-en ellenezték a megoldást.

 

A csütörtöki vitán részt vevő képviselőket a vírusfertőzés veszélye miatt 12 parlamenti tárgyalóterembe ültették szét, védőeszközökkel szerelték fel őket, így sokan kesztyűt, egyesek védőmaszkot viseltek.

 

Az elfogadott szabályzatmódosítás nyomán a képviselők többsége – kivéve egy-egy kéviselőt – pénteken már otthonából bonyolítja le a kormány által a koronavírus-járvány kapcsán előterjesztett, a lengyel GDP mintegy 10 százalékát érintő gazdaságélénkítő csomagról szóló vitát és szavazást.

 




A parlamenti ülés megtartása videokonferencia formájában a módosítások szerint rendkívüli helyzetekben, így hadiállapot, szükségállapot, katasztrófa-, illetve járványhelyzet idején alkalmazható. Az alsóházi iroda ilyen esetekben megfelelő elektronikus eszközökkel látja el a honatyákat.

 

Lengyelországban múlt pénteken hirdették meg a járványhelyzetet, kedden pedig kijárási tilalmat rendelt el a kormány. A mozgáskorlátozás nem érinti a munkahelyre utazást, a bevásárlást, valamint a két személynek, illetve egy család több tagjának engedélyezett, korlátozott létszámú sétákat sem.

 

Lengyelországban csütörtök estig 1163 koronavírus-fertőzést regisztráltak, s a koronavírusos betegek közül eddig 14 beteg hunyt el.

(MTI nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top