Politika

Az Európai Néppárt elnöke különösen durva kritikával illette Orbánt a Spiegelnek adott interjújában

Kép forrása: Michal Svitok/MTI

Tovább durvul Donald Tusk néppárti vezető és Orbán Viktor háborúja. A lengyel politikus most a Spiegelnek adott interjújában szállt bele a magyar miniszterelnökbe – írja az Euronews.




A riporter megkérdezte Tuskot, demokráciának tartja-e Magyarországot. A néppárt vezetője szerint, Orbán Viktor a menekültválság kezdete óta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz. Az emberek félelmét – legyen szó a migrációról, vagy a vírusról – a saját hatalma kiépítésére használja. Néhány intézkedés nyilvánvalóan jogos és jogszerű is, azonban a demokrácia szellemiségével ez már összeegyeztethetetlen.

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra

– mondta a Néppárt elnöke.

Tusk szavai különösen durva kritikának számítanak, hiszen Carl Schmitt nemcsak konzervatív jogtudós és a náci párt tagja volt, hanem aktívan segítette is a nácik legitimitásának megteremtését. 1934-ben a hatalomátvételről kifejtette, hogy a Führer a jog alapja, az antiszemita Nürnbergi Törvényeket a Szabadság Alkotmányának nevezte.




 

A Fidesz Néppártból való kizárásának kérdésére Tusk azt válaszolta, Orbán azt hiszi, akinek többsége van, az azt csinál, mit akar.

 

A lengyel politikus ragaszkodik ahhoz, hogy a pártcsaládban még idén újra megpróbálkozzanak a Fidesz kizárásával. Azt nem tudni, mikor kerülhet sor a Néppárt következő politikai gyűlésére, ahol a tagságról dönthetnek.

Talán már júniusban, ahogy terveztük, de lehet, hogy csak szeptemberben. Ha lesz ilyen gyűlés, az már a döntés ideje lesz. Addig is meg kell győzni a néppárti kollégákat arról, hogy nem a szabadság és a biztonság között kell választanunk

– tette hozzá Tusk.

 

A magyarországi felhatalmazási törvény elfogadása után Tusk és Orbán viszonya kifejezetten ellenségessé vált. Tusk egy videóban a vírushoz hasonlította Orbán Viktort, akit több néppárti tagszervezet kizárással fenyegetett.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top