Politika

Több százezren kerülhetnek utcára a kormány késlekedése miatt

hirklikk.hu

Jó, hogy megjelent a kormányrendeletben a részmunkaidős-bértámogatás, de a dokumentum számos megszorítást tartalmaz – egyebek mellett erről beszélt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke az ATV Híradónak. Rolek Ferenc szerint, a rendelet jó néhány vállalkozást kizár a körből, ráadásul a támogatást olyan feltételekhez kötik, amelyek mellett, egyébként is csak kevesen vennék azt igénybe.




Rolek Ferenc szerint, ezen feltételeket „nagyon-nagyon gyorsan” módosítani kellene, ezen már nem lehet hetekig gondolkodni, mérlegelni. „Amit a jövő héten nem teszünk meg, akkor már elkéstünk. Utána már szinte fölösleges ezen változtatni, főleg ha azt várjuk, hogy június környékén tetőzik a járvány” – fogalmazott a szövetség alelnöke.

 

A rendelet bizonyos munkavállalói csoportokat is kizár – tette hozzá –, így például a kölcsönzött munkaerőre sem alkalmazható, ami szerintük „súlyos dolog”, mert tipikusan alacsony keresetű, napról napra élő emberekről van szó. Azok sem alkalmazhatják, akik már részesültek munkahelyteremtési támogatásban. Azaz: létrehozták a munkahelyet, de amikor probléma van a működtetéssel, akkor „lehet, hogy el kell engedniük a dolgot” – magyarázta Rolek.




Rolek Ferenc azt is problémának látja, hogy a rendelet szerint, a támogatást azon munkaadók vehetik igénybe, akik a munkavállaló idejét 30-50 százalék között csökkentik. Tehát aki 50 százalékban sem tudja alkalmazni a munkavállalót, az ebből kimarad. Itt megint a legnehezebb helyzetbe került vállalkozásokat zárja ki a rendelet – fejtette ki.

 

„Ha ez nagyon gyorsan nem változik meg, akkor mindenki igen sokat veszít” – figyelmeztetett az alelnök. Szerinte drasztikus változások hiányában, a vállalatoknak most kell dönteniük. Ha a segítséget nem tudják igénybe venni, akkor pedig megszüntethetik a munkaviszonyokat, ami létszámleépítéssel járhat, ahelyett, hogy részmunkaidőben, támogatással megőriznék őket.

 

Rolek Ferenc úgy gondolja, hogy a késlekedés miatt, akár „több százezer ember az utcára kerülhet”„tehát az eredmény az lesz, hogy egy jó rendelethez képest, sok százezerrel több munkanélküli lesz. Ugye azt nem kell ecsetelni, hogy a munkavállalónak ez miért rossz, hiszen elveszti a megélhetését, a jövedelmét. A vállalkozásnak is nagyon rossz, hiszen leépül az egész vállalkozás. Kérdés, hogy miként fog tudni utána felépülni, elveszti a jól begyakorolt és képzett munkaerejét” – mondta a szövetség alelnöke.

Forrás: atv.hu



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top