Politika

A kormány szerint jó időpont a május 4-e az érettségire, legfeljebb a maszkviselésen kellhet szigorítani

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár - Forrás: atv.hu

Az érettségi megtartása május 4-én egy jó döntés, egy megalapozott döntés, nullára lehet csökkenteni a vírus terjedését – mondta az ITM-konferencián Oroszi Beatrix és Jakab Ferenc is. Maruzsa Zoltán hajlandó a maszkviselés szigorítására az érettségin, az államtitkár nem hallott eddig kedvezőbb időpontot a május 4-nél szakemberektől.




Az érettségi megtartása május 4-én “egy jó döntés, egy megalapozott döntés”. Összességében a járványügyi kockázat alacsony. Ha ezt még szervezési kérdéssel, azzal, hogy a vizsgázókat messze, 2 méterre ültetik egymástól, ha maszkot használnak, nem a dolgozatíráshoz, hanem amikor egymással találkoznak, “torlódnak”, akkor a vírus terjedését “nullára” tudjuk csökkenteni – ezt válaszolta Hiller István MSZP-s politikusnak, volt oktatási miniszternek Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője az ITM mai, “A járványmatematikai és egyéb kutatások szerepe a koronavírussal szembeni védekezésben” című online tudományos konferencián. Hiller István koronavírus járvány május 3-ra mondott tetőzése miatt az MSZP-vel és az ellenzékkel együtt tiltakozott a május 4-ei érettségi ellen. Most azt kérdezte, hogy kifejezetten egészségvédelmi szempontból lebonyolíthatónak tartják-e az érettségi vizsgákat ebben az időpontban a tudományos konferencia előadói.

 

Oroszi Beatrix az aktuális járványügyi helyzetet hozta fel érvrendszernek. Mint mondta, azért tartják “jó időpontnak” a május 4-ét, mert “nagyon alacsony szintű a járvány terjedése Magyarországon a zárt intézményrendszeren kívül. A kockázatot csökkenti, hogy a gyerekek érintettsége ehhez képest is sokkal alacsonyabb mint sz átlagnépességé. Összesen 14 olyan 15-19 éves közötti koronavírusos fiatalt regisztráltak nálunk, akiknek a többsége egyáltalán nem súlyos eset. Alacsony a gyerekek érintettsége, mert otthon ülnek, és mert kevésbé fogékonyak, halálos kimenet a körükben igen ritka.

 

Oroszi Beatrix azt is fontosnak nevezte: nem tudjuk, hogy lesz-e még egy ilyen, erősen lefojtott járványidőszak, mint most. Az is lehet, hogy a későbbiekben “a terjedés elindul” – mondta, és hangsúlyozta: jó döntés a tervezett időpontban tartani a járványt alacsony szinten tartó intézkedések miatt is.

 

Jakab Ferenc: A belépésnél vegyék fel a maszkot

Jakab Ferenc virológus is osztotta ezt a véleményt, hogy ilyen fokú biztonsági intézkedések mellett az érettségi megtartása lehetséges. A koronavírus kutatócsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy minden iskolában van lehetőség több kapus belépésre, a főbejáratot, a mellékbejáratot, a tornatermi bejáratot is lehet használni, h ne legyen tömeg. Legyen emellett minden belépési pontnál kézfertőtlenítés, a belépésnél pedig föl kelljen venni a maszkot. “Én ebben szigorú vagyok” – mondta, hozzátéve: ezt a vizsgázó az írás alatt is hordja, mert köhint, tüsszent, ha nyakkendő is van rajtuk, nem hiszem, hogy a maszk rontana ezen a helyzeten, ki lehet bírni néhány órát.




 

Maruzsa: nem hallottunk “kedvezőbb idősávról”

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is bekapcsolódott az online kérdezők közé, és azt mondta, hajlandóak még egyszer átgondolni a szigorú biztonsági intézkedéseket. A maszkviselést eddig egy erős ajánlásként fogalmazták meg, “én abszolút nyitott vagyok arra, hogy ezen szigorítsunk”-jelentette ki.

 

Az érettségi későbbi időpontban való megtartásával kapcsolatban “nagyon elbizonytalanító véleményeket kaptak” szakemberektől – tette hozzá Maruzsa Zoltán, aki hangsúlyozta: “a közelebbi időpont egy nagyobb tervezési biztonságot jelent”. A május 3-ai tetőzés értelmezése ezt megkeverte egy kicsit, mondván, hogy ez a járvány legnehezebb időpontja. “Az én olvasatomban ez nem ezt jelenti, hanem azt, hogy az aktív esetszám nagyjából stabilizálódik, és vélhetően az intenzitásában nem romlik tovább – mondta az államtitkár. Ha ezt így tekintjük, akkor nem kell módosítani a május 4-én. Eddig nem hallottak senkitől olyat, hogy lenne kedvezőbb idősáv az érettségire – tette hozzá. (atv.hu)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top