Politika

Júniusig biztos zárva maradnak az iskolák, augusztus 15-ig nem lesznek 500 főnél nagyobb rendezvények

MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón kifejtette, hogy a járványügyi védekezés első fázisának a végére értünk, a legfontosabb teendő az egészségügyi rendszer felkészítése volt. Amíg nincs vakcina, addig velünk lesz a koronavírus, ezért volt szükség a megfelelő kapacitás létrehozására, el kell kerülni, hogy olyan helyzet álljon elő, mint más európai országokban, ahol választani kellett emberi életek között. Gulyás szerint sikerült lelassítani a járványt, a számokat kifejezetten kedvezőnek nevezte nemzetközi összehasonlításban.






 

Gulyás – Orbán Viktorhoz hasonlóan – leszögezte, hogy a területi különbségre való tekintettel kezdődhet az élet újraindítása, az aktív esetek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében, az összes haláleset 70 százaléka a fővárosban történt, ezért itt fenntartják a korlátozásokat.

 

Gulyás tett néhány informatív bejelentést is:

  • május végéig biztosan marad a tantermen kívüli oktatás, júniusról csak később döntenek
  • augusztus 15-ig tilos az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartása
  • továbbra is érvényben marad az egész országra vonatkozó ingyenes parkolás
  • május 4-től a profi, amatőr és tömegsportban engedélyezik az edzést és a zártkörű rendezvényeket
  • óvintézkedések mellett megtarthatók a misék
  • májusban elkezdik feloldani a magánegészségügyi korlátozásokat, a közegészségügyben ez később, négy lépésben várható
  • hétfőtől lesz járási szintű adatközlés az intézkedések hatásainak követhetőségére

 

Gulyás kitért az érettségire is, felkészültnek tartja az oktatási rendszert. Következmények nélkül lehet vizsgázni ősszel is, de a diákok több mint 97 százaléka a májusi időpont mellett döntött.

 

A miniszter közölte, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint az EU szabályaival és szerződéseivel összhangban állnak a magyar intézkedések, itt beleállt az ellenzékbe, indokolatlan hisztériakeltésnek nevezve, amit csináltak. Külön aggasztónak nevezte, hogy az Európai Néppártból és annak elnökétől, Donald Tusktól is érkeztek „valótlan és sértő megállapítások”.






 

Végezetül bejelentette, hogy a közigazgatásban egyszerűsítenek, 3-4 ezer eljárásfajta van ma, 23 millió engedélyezési eljárás egy évben, de mostantól az engedély alapján gyakorolható tevékenységek bejelentés alapján is gyakorolhatók lesznek, ha csak nem tiltja meg azokat a hatóság 8 napon belül.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top