Gazdaság

Megjöttek az első adatok arról, hogy mekkora ütést vitt be a koronavírus a fejlett világnak

Címlapkép: Getty Images
Az egyes országok statisztikai hivatalai megkezdték az első negyedéves előzetes GDP-adatok közzétételét, ebből pedig már nagyjából látni lehet, hogy milyen hatása volt a járvány megjelenésének. Az Európai Uniót és tagállamait nagyobb ütés érte, mint az Egyesült Államokat. Az igazán nagy visszaesést azonban csak a második negyedévben láthatunk majd.






Az első negyedév vége után az országok statisztikai hivatalai folyamatosan teszik közzé az előzetes adatokat, azaz egyre pontosabban látunk a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatban. Az első negyedéves GDP-adatok nagy visszaesésről árulkodnak Európa legnagyobb gazdaságaiban és az Egyesült Államokban, de teljesen valós képet ebből még mindig nem látunk.

 

A koronavírus ugyanis március második felében robbant be a fejlett világba igazán, így a teljes leállás pontos hatásait a második negyedév végén, június után látunk majd. Akkor a legtöbb országban minden bizonnyal két számjegyű lesz majd a negyedéves visszaesés.

 

Jelenleg abban reménykedhetünk, hogy a harmadik negyedév már nem lesz olyan rossz, mint a második, a negyedikben pedig már akár növekedést is láthatunk. Az első negyedéves visszaesések a fejlett országokban mindenesetre így is nagyobbak, mint 2009 első negyedévében, pedig ebben a hónapban a koronavírus-válság jobbára csak az ellátási láncok elszakadásával és a kínai turisták kiesésével okozott gondot, a gazdaság mesterséges leállítása Európában és az Egyesült Államokban március második felében kezdődött.






 

Az Egyesült Államok viszonylag olcsón megúszta az első negyedévet

Az amerikai adat tegnap érkezett, eszerint az első negyedévben 4,8% volt a gazdaság évesített visszaesése. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez évesített negyedéves adat, azaz a negyedévről negyedévre történő változás „csak” -1,2%. Azért lehetett az amerikai visszaesés kisebb az európainál, mert a járvány az országba később tört be, és emiatt az intézkedéseket is időben később hozták meg.

 

Ahogy fent is írtuk, az Egyesült Államokban is leginkább a második negyedéves adaton lehet majd látni a koronavírus-válság legmélyebb hatását, a visszaesés alighanem két számjegyű lesz. A -4,8%-os évesített adat tehát valójában nem olyan borzasztó, könnyen lehet, hogy az Egyesült Államok gazdasága nem ússza meg a koronavírust ennyivel.

 

Európában nagy a visszaesés

Európában már negyedév/negyedéves alapon is nagy visszaeséseket láthatunk. A ma közölt adatok szerint az Európai Unió gazdasága 3,5%-os visszaesést mutatott az első negyedévben.

 






Az eurózónagazdasága 3,8%-os visszaesést szenvedett el. Ma közölt adatokat Olaszország, Spanyolország, Ausztria és Franciaország is – utóbbi ország esetén volt a legnagyobb az első negyedévben a visszaesés (-5,8%), és ezzel az EU második legnagyobb gazdasága már technikai értelemben is recesszióban van, miután 2019 negyedik negyedévében 0,1%-kal zsugorodott a gazdasága. Németország nem tesz közzé előzetes adatot, de a statisztikusok becslése szerint nagyjából 2,5% lehetett az első negyedéves visszaesés.

 

Az előző év azonos időszakához képest Olaszországban 4,8, Spanyolországban 4,1, Ausztriában 2,7, az eurózónában pedig 3,3% volt a visszaesés mértéke. Természetesen Európa esetén is igaz, hogy leállások hatásai leginkább majd a második negyedévben éreztetik a hatásukat, a visszaesés mértéke számottevő lesz.

A COMMERZBANK GYORS KOMMENTÁRJÁBAN MEGJEGYZI, HOGY AZ ELŐZETES ADATOK KÖRÜL SOK A BIZONYTALANSÁG, A MÁRCIUS VÉGI ADATOK PÉLDÁUL KORLÁTOZOTTAN ÁLLNAK RENDELKEZÉSRE, ÉS A KÖZGAZDÁSZOK BECSLÉSE SZERINT AKKOR A KIBOCSÁTÁS VISSZAESÉSE ELÉRHETTE A 25%-OT.

Mi várható a jövőben?

Az első negyedévi markáns visszaesések leginkább a turizmusból származó bevételek elapadását és a beszállítói láncok elszakadását tükrözik, a március végi  gyárleállások és boltbezárások hatásai csak korlátozottan látszódnak benne – főleg az előzetes adatokban. Az április hónap szinte teljes egészében a korlátozások jegyében telt, és a legtöbb nyugati országban a május hónap nagy része is csak részleges újraindulást hozhat. Ebből következően pedig a második negyedévben masszív, bőven két számjegyű visszaeséssel kell majd számolnunk.

 

A távolabbi jövőre vonatkozó becsléseket teljesen körüllengi a bizonytalanság. Ez leginkább a járványhelyzet alakulásától függ majd. Ha jön egy esetleges második hullám újabb korlátozásokkal, akkor a harmadik és negyedik negyedév és gyenge teljesítményt hozhat, a legjobb forgatókönyv szerint viszont az év utolsó negyedében már megkezdődhet a felívelés.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top