Politika

35 százalékkal emelték idén az államtitkárok fizetését

Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
Már nettóban is több mint 1 millió forintot vihetnek haza havonta.


Mi is megírtuk: idén márciusra már az emelt fizetésüket kapták az országgyűlési képviselők.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér 367 800 forintra nőtt, ezért növekedett a parlamenti képviselők bruttó alapbére is márciustól 989 700 forintról 1 103 400 forintra.

 

A képviselői alapbért ugyanis a havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozza meg a törvény.

 

Az államtitkárok fizetése nagyobb mértékben változott. Az Mfor azt írja, hogy március végén több kormánytag javadalmazásának adatait is közzétették a kormány honlapján. “Ezek átböngészése után kiderül, az állami vezetők fizetése változatosan alakult: míg egyesek jókora plusznak örülhettek, másoknak – az országgyűlési szerepvállalásuk miatt – kevesebbel kellett beérniük.”

 


Annak a tisztségviselőnek, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése.

 

(Ez például egy gyermektelen államtitkár esetében, aki nem részesül családi adókedvezményben, a bérkalkulátor adatai szerint nettó 1.163.750, azaz több mint egymillió-egyszázezer forint.)

 

Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben.

 

“Vannak azokban olyan államtitkárok, akik a parlamenti patkóban is helyet foglalnak, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik “csak” a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis a bruttó 1 296 300 forintot. Mindenesetre havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól” – írja az Mfor.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top