Politika

Minden tizedik nő elveszítette a munkáját a koronavírus miatt Magyarországon

Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
Az aktív dolgozók közel tizedének kellett otthagynia a munkahelyét a járvány hatására egy friss felmérés szerint.






Az aktív munkavállalók közel egytizede veszítette el az állását a koronavírus-járvány miatt – derül ki az Ipsos Omnibusz országos online kutatásából.

 

A cég 1000 felnőtt magyar állampolgár megkérdezésével igyekezett kideríteni, milyen hatással van a járvány a munka világára, mit gondolnak az emberek a koronavírusról, hogyan védekeznek, és milyen hírforrásokat tartanak a legmegbízhatóbbnak.

 

Egy hónappal ezelőtt még csak a megkérdezettek 33 százaléka érezte túlzónak a vírus körüli médiaaktivitást, ez mostanra 48 százalékra nőtt. A 18-39 évesek különösen szkeptikusan kezelik a COVID-19 járvány kitörésének média által sugallt súlyosságát. Kétharmados többség bízik a gyógyszergyártók vakcinafejlesztésében, míg 37% hisz abban, hogy júniusra visszaáll a korábbi rend (ez utóbbi értékkel világviszonylatban is óvatosnak számítanak a magyarok).

 






Kiderült, hogy a tudósok és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a leghitelesebb véleményformálók a koronavírussal kapcsolatban, míg a közösségi média az átlagos bizalomindexének enyhe növekedése mellett is a legkevésbé hiteles forrás.

 

A friss mérés eredményei szerint az aktív munkavállalók közel tizede vesztette el korábbi állását a járvány hatására. A férfiak körében 7%, míg a nők esetében közel 11% ez az érték, vagyis minden tizedik nő elvesztette a munkáját. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők a leginkább érintett csoport, negyedük munkája vagy munkahelye szűnt meg az elmúlt hónapokban (25%).

 

Az otthoni munkavégzés az aktív munkavállalók összesen 42%-át jellemzi, ám az iskolai végzettség függvényében ez esetben is szignifikáns különbségek tapasztalhatók: tíz diplomás közül hat él a home office lehetőségével (58%), míg a legfeljebb általános iskolai tanulmányokat végzett munkavállalók mindössze negyede (24%). Legnagyobb arányban (63%) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

 

A felmérést készítő cég szerint a két mérési hullám eredményei is azt tükrözik, hogy tartósan megváltozott a mindennapi életünk.

 

Egy hónap alatt 60%-ra emelkedett azok száma, akik arcmaszkot viselnek, a 60 év felettiek körében ez az arány jóval magasabb, 74%. A megkérdezettek több mint 70%-a nem fog kezet másokkal, 66% pedig kerüli a személyes kontaktust, tehát erre is jobban odafigyelnek az emberek. A tömegközlekedési eszközöket változatlanul kb. kétharmados többség kerüli.

 






A válaszadók 45%-a azt vallotta, hogy a járvány után is gyakrabban most majd kezet, és a kézfertőtlenítő használatát is maradandónak bizonyult, de

az emberek többsége azt tervezi, hogy ugyanolyan gyakorisággal vesz majd részt rendezvényeken vagy nagy összejöveteleken, mint a járvány előtt, és a jövőben is utazik majd külföldre repülővel.

 

A lakosság negyede (26%) attól teszi leginkább függővé a felvett szokásai enyhítését, hogy elérhető lesz-e a koronavírus elleni védőoltás, ötödük pedig elsősorban a kormány vagy a járványügyi hatóság/tisztifőorvos bejelentését várja a vészhelyzet végéről (22% és 20%).

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top