Politika

Gulyás Gergely: a budapestiek elutazhatnak vidékre

Illusztráció: MTI/kormany.hu fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart csütörtök délelőtt. – írja az infostart.hu.





Cikkünk frissül.

 

Az új kijárási szabályok életbe lépése óta először ült össze a kormány szerdán, a legfontosabb döntésekről most számol be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Élőben itt és az InfoRádióban.

 

Nincsenek hagyatéki eljárások. Mikor indulnak újra?

Gulyás Gergely: az aktuális rendelet szerint az örökösök távollétében lehet ilyen eljárást folytatni.

 

A nyári gyerektáborokkal mi lesz?

Szentkirályi Alexandra: az elmúlt hetek nem voltak egyszerűek a gyerekek számára, a kormány úgy döntött, hogy Novák Katalin járja körül ezt a kérdést jövő szerdáig. Utána lesz tájékoztatás.






 

Miért hosszabbította meg a kormány a közérdekű adatigénylés időtartamát?

Gulyás Gergely: sok kórháztól kértek adatokat, de ők most mással foglalkoznak.

 

Meddig lesz veszélyhelyzet?

Gulyás Gergely: a járványhelyzettől függ. Egy nappal sem maradnak a rendkívüli szabályok tovább érvényben, mint kellenek.

 

Sport újraindulása: kell-e negatív teszt a sportolóknak a közös edzéshez? Lehet-e együtt focizni?

Gulyás Gergely: a kormány a sportolók számára a tilalmat megszüntette, a jog a szövetségek kezébe került a döntéssel kapcsolatban. Ami az amatőr sportra vonatkozik, megjelent egy rendelet, hogy mindenki szabadon sportolhat, lehet focizni, kerékpározni, teniszezni. A fiatalok sportolnak többségükben, rájuk kevésbé veszélyes a koronavírus.

 






Meddig marada kéthetes karantén a hazaérkezőknek?

Gulyás Gergely: az ingázókon kívül mindenkinek fennmarad még. A kormány folyamatosan vizsgálja, hogy a szabályokat meddig kell fenntartani.

 

Mikor indulhat be a belföldi turizmus?

Szentkirályi Alexandra: vidéken már júniusban újraindul a belföldi turizmus. A jelenlegi szabályok biztosan május 18-ig lesznek érvényben. Ami a külföldi utazásokat illeti, a legtöbb ország ezekben a napokban hoz enyhítő intézkedéseket, miközben ők is szigorúan figyelik a helyzetüket. Mindenkinek azt javaslom, hogy hazai úti célokat nézzen ki, ezzel magyar munkahelyeket tudunk megvédeni.

 

7 százalékkal zsugorodhat az európai gazdaság. Mi a magyar B-forgatókönyv?

Gulyás Gergely: tippjáték zajlik. Egymástól nagy mértékben eltérnek az előrejelzések. Összesen 5 százalékos csökkenésnél jobbat egy országnak jósolnak, de mi ennél optimistábbak vagyunk: ha az élet közelít a normális kerékvágáshoz, akkor jobbak leszünk a jóslatoknál. De még nem tudjuk, mikor lehet enyhíteni a védelmi intézkedésen. Egy percre sem tévesztjük szem elől, hogy az emberi élet és egészség a legfontosabb. A cél az, hogy megtaláljuk a lehető legjobb utat a gazdaság újraindítása és a vírus terjedésének megállítása mentén.

 

Mi lesz Klaus Iohannis román államfő magyarellenes kijelentéseivel? Felveszi-e a kesztyűt a magyar kormány?

Gulyás Gergely: olyan mértékben kell konfrontálódni, amennyire ezt a határon túl élő magyarok érdeke megkívánja. Jó lenne, ha felhagynának ezzel a magatartással, nincs erre semmi szükség.

 

Jöttek-e már bocsánatkérő üzenetek azoktól, akik korábban azt állították, hogy “Orbán Viktor diktatúrát épít”?

Gulyás Gergely: nem, hiába jutottak arra az illetékesek vizsgálatai, hogy a vádak hamisak. Olvassák el a miniszterelnök levelét, és döntsék el, hogy szükség van-e erre.

 

Pesti úti idősotthon: kinek az illetékességét vizsgálják?

Gulyás Gergely: a vizsgálat arra irányul, hogy ki milyen szabályt tartott vagy nem tartott be. Ez nem politikai, hanem hatósági kérdés. Nekünk ezzel kapcsolatban nincs dolgunk. Az eddigiek azt mutatják, hogy súlyos hiányosságok voltak a fővárosi fenntartású intézményben.

 






Hány éves a legidősebb felgyógyult?

Gulyás Gergely: 97 éves. A Szent János Kórházban gyógyult meg, a választókerületemhez tartozik a beteg.

 

Mi lesz a nagy számú lélegeztetőgépek sorsa?

Gulyás Gergely: örülünk, hogy vannak. Lehet, hogy lesz egy második járványhullám, és amíg vakcina nincs, addig fel kell rá készülni, hogy ősszel folytatódik a járvány, ami reméljük, most csillapodik. Nem lehet olyan a helyzet, mint Olaszországban vagy New Yorkban.

 

Milyen ütemben állítják helyre az egészségügyi ellátást?

Gulyás Gergely: van menetrend. Sajnáljuk, aki az elmúlt időszakban az ellátásban késedelmet szenvedett el. Az Emmi folyamatosan tájékoztatást nyújt a helyreállásról. A kormánynak van erre ütemterve.

 

EU – kisebbségvédelmi kezdeményezés

Gulyás Gergely: vannak előnyei, hátrányai, de az európai polgári kezdeményezés egy ilyen előny. Nem tudjuk még, érvényes lesz-e a kisebbségvédelmi aláírásgyűjtés. Éjfélkor lejár az aláírási lehetőség, 7 országban össze kell gyűlnie bizonyos számú szignónak, összesen egymilliónak. Elsők között írtam alá, mindenki írja alá az Írdalá.hu oldalon!

 

Új rendeletek

Gulyás Gergely: a bérleti jogviszonyokat nem lehet felmondani, a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik ez az állapot. Nem maradhat senki lakhatás nélkül.

 

Gazdaságvédelem

Gulyás Gergely: 3 ezer vállalat, 44 ezer munkahely megvédésére vállalt garanciát a kormány egy hét alatt. Ez most a legfontosabb, a munkahelyvédelem. A vállalkozások számára az EU lehetővé tette, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtsunk, 800 ezer eurót lehet kapni, de ennyit hozzá is kell tennie a vállalkozásnak. Meg fogjuk emelni a közfoglalkoztatottak keretszámát 90 ezerről. Lesz állami finanszírozású átképzés, magasabb lesz a honvédség létszáma is. Ezek a lehetőségek gyors új munkahelyeket teremtenek.

 

Érettségi






Gulyás Gergely: zökkenőmentesen zajlik az érettségi, nem volt igazuk az aggódóknak, köszönet illeti a diákokat, a szülőket és a tanárokat. A jövő heti érettségi feltételei is biztosítottak.

 

Vidékre menetel

Gulyás Gergely: aki elhagyja Budapestet, annak ezt szabad, de biztonságosan tegye!

 

Szigorú menetrend

Gulyás Gergely: mindenki tartson be minden szabályt! Az önkormányzatokkal való együttműködés biztosított, ezért meglepve olvastuk Karácsony Gergely levelét, ő változtatott korábbi álláspontján, úgy tűnik most, hogy újraindítaná az életet Budapesten. Ha így van, közölje és nyitottak vagyunk erre, szigorú menetrend szerint.

 

Gulyás Gergely kezdi

Ez a védekezés 57. napja, Budapesten és Pest megyében 1240-en aktív fertőzöttek, vidéken 726-an. Az elhunytak aránya még ennél is jobban eltolódik Budapest “javára”. A megfertőzöttek nagyobbik része döntően a fővárosban van.

 

Itt nézheti élőben:






forrásinfostart.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top