Politika

Karácsony Gergely nekiment Orbán Viktornak a kijárási korlátozás miatt

civilhetes.net

Levelet írt a miniszterelnöknek a főpolgármester a budapestiekre és Pest megyeiekre érvényes kijárási korlátozás fennmaradása miatt. – írja a portfolio.hu.





Szerinte fájó, hogy a budapestiekre vonatkozó lakhelyelhagyási, utazási tilalomra vonatkozó kormányzati bejelentések sok esetben nem állnak összhangban a hatályos veszélyhelyzeti kormányrendeleti szabályokkal.

Az ellentmondásos helyzet

Levelet küldött Orbán Viktornak a főpolgármester és ennek tartalmát meg is osztotta hivatalos Facebook-oldalán. Karácsony Gergely ebben emlékezteti a miniszterelnököt arra, hogy “ma van egy hónapja, hogy részt vett a kormányülésén, ahol azt az ígéretet kapta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével közösen, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről”. “Az elmúlt egy hónapban sajnos ez az egyeztetés nem valósult meg, de még az időpontot sem jelölték meg” – mutat rá Karácsony Gergely, aki szerint az egyeztetésnek különös aktualitást adna, hogy a védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszba lépett az ország.

 

Az is ismert, hogy a kijárási korlátozás fennmaradt Budapesten és Pest megyében, amely kapcsán az ellenzéki politikus kiemelte:

  • egyrészt a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”,
  • másrészt pedig kiemelten fontos célnak kell lennie, hogy továbbra is számíthassunk a budapestiek belátására, fegyelmezettségére.

 






“Objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből. A fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma. A BKK adatai szerint a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása. A kiskereskedelemben is azt mutatják a visszajelzések, hogy a nagy többség elfogadta az erre vonatkozó rendelkezéseket” – foglalja össze a fővárosi tapasztalatokat. “A budapestiek tehát tiszteletreméltó fegyelmezettséggel tartották be a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket. Joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek” – vélekedik Karácsony.

 

Karácsony Gergely először mondja ki nyíltan a sok fővárosi és Pest megyei által már korábban felvetett ellentmondást, miszerint

KÜLÖNÖSEN FÁJÓ, HOGY A BUDAPESTIEKRE VONATKOZÓ LAKHELYELHAGYÁSI, UTAZÁSI TILALOMRA VONATKOZÓ KORMÁNYZATI BEJELENTÉSEK SOK ESETBEN NEM ÁLLNAK ÖSSZHANGBAN A HATÁLYOS VESZÉLYHELYZETI KORMÁNYRENDELETI SZABÁLYOKKAL.

 

“Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy

az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz

– írta Karácsony Gergely, akihez nem egy olyan visszajelzés érkezett, ami alapján jogtalannak látszó rendőri intézkedésekre is sor került.

 

“A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet immár szűkebb, a központi régióra korlátozódó területi hatállyal rendelkezik ugyan, de különös személyi hatálya nincsen. Azt pedig a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet” – tette hozzá. Majd így folytatja:

ENNEK MEGFELELŐEN A HATÁLYOS JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK LEHETŐVÉ TESZIK, HOGY A BUDAPESTIEK EGYEBEK MELLETT EGYÉNI SZABADIDŐS SPORTTEVÉKENYSÉG CÉLJÁBÓL – AKÁR BUDAPEST TERÜLETÉRE, AKÁR MÁSHOVÁ – ELHAGYJÁK A LAKÓHELYÜKET.

 

Érdemes Karácsony Gergely érveléséhez a kormány kommunikációját is felidézni, ami erősíti a főpolgármester magyarázatát. A fővárosiak és Pest megyeiek kijárási korlátozásának fenntartásáról szóló rendelet másnapján ugyanis meg kellett szólalnia Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, amikor is azt mondta, hogy “a budapestiek és Pest megyeiek strandolni és kávézóba sem mehetnek a Balatonra, kirándulás esetében is közeli, nem túl népszerű célpontot érdemes választani”. Ha tehát a kormány álláspontja szerint is a kirándulás lehetséges a kijárási korlátozás idején, akkor logikusan adódik a kérdés: az a nem túl népszerű célpont miért ne lehetne Budapesten, de akár Pest megyén kívül?






 

Kérés Orbán Viktorhoz

Arra kéri Orbán Viktort mindezek után, hogy intézkedjen, hogy ilyen megtévesztő tájékoztatásra a jövőben ne kerülhessen sor.

 

Szerinte “a védekezés második szakaszának egyben felkészülésnek kell lennie arra, hogy az élet – fokozatosan és óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos adatokra alapozott módon – Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba”.

Ennek érdekében kérem, hogy a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.Újra megerősítem kérésemet: haladéktalanul kezdődjön egyeztetés a kormány és az önkormányzati szövetségek között a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről

– zárja levelét.

 

forrásportfolio.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top