Politika

Szijjártó Péter témát váltott: a járvány újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába

Forrás: MTI/KKM/Borsos Mátyás

A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében, miután európai uniós kollégáival tárgyalt.


 

Spanyol kezdeményezésre 14 európai uniós külügyminiszter vitatta meg a Földközi-tenger térségében kialakult helyzetet videokonferencia keretében.

 

Szijjártó Péter az egyeztetés után azt írta: ez a térség már a világjárvány kitörése előtt is komoly nehézségekkel nézett szembe, azóta pedig a problémák csak még súlyosabbak lettek.

 

“A koronavírus nyomán kialakult helyzet újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa irányába, amelyek a biztonsági és kulturális kockázatokon felül már egészségügyi fenyegetést is jelentenek” – közölte.

 

“Az álláspontunk világos: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne induljanak ki Észak-Afrikából újabb migrációs hullámok” – fogalmazott.


 

Hangsúlyozta, hogy ehhez két dolgot kell tenni: “szigorúan meg kell védeni a határainkat, és fejlesztéseket kell végrehajtani ott, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik erre”.

 

A miniszter hozzátette: Magyarország mindebből kiveszi a részét, “több észak-afrikai országban nyújtunk segítséget az ivóvíz-ellátás biztosításához és az egészségügyi rendszerek működőképességének fenntartásához. Mindemellett 1200 észak-afrikai fiatalnak adunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken és eddig 22 millió euróval támogattuk” az üldözött keresztény közösségeket. A visegrádi országokkal együtt 35 millió euróval segítjük Líbiában a járvánnyal szembeni védekezést és a határok őrizetét – sorolta Szijjártó Péter. (MTI)

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top