Politika

Elég volt: Pert indít a tróger Kásler ellen a Magyar Helsinki Bizottság

nyugatifeny.hu

A kórházkisöprés körüli hazudozás tette be a kaput.


Magyar Helsinki Bizottság kikérte a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) azt a dokumentumot, amelyben Kásler felszólította a kórházak vezetőit a kórházi ágyak részleges kiürítésére.

 

A tárca azonban megtagadta a jogvédő szervezet kérését arra hivatkozva, hogy szerintük az irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki.

Tájékoztatom, hogy az Ön által kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, így igényét az Infotv. 27. § (6) bekezdés első fordulata alapján elutasítom.”

– írta Kásler minisztériuma a Helsinki Bizottságnak.

 

A civil szervezet ezért közadat-pert indít az EMMI-vel szemben.

 


Közleményében a Helsinki emlékeztet Kásler minapi interjújára, amelyben már azt állította a kórházi ágyak kiürítéséről, hogy

„ilyen utasítás soha nem hangzott el. A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit kellett biztosítaniuk.”

 

A következményeket pedig azzal hárította át orvos kollégáira, hogy

„az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége akár van járvány, akár nincs. Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van, mert ennyi orvosi szakmát tartunk nyilván.”

 

Ismeretes az is, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját is azért mentette fel a miniszter, mert nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ – az operatív törzs által jóváhagyott – utasításait, azaz a betegek nagyarányú hazaküldését.

 

A Helsinki Bizottság szerint:


“Egyre több a kérdőjel. Hogyan mondhatja a miniszter, hogy nem volt utasítás, amikor a minisztériuma meg azt mondja, hogy van, de az döntéselőkészítő irat? És vajon milyen jövőbeni döntést készít elő a kórházi ágyak tömegének felszabadítása?

A miniszter nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatta, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelentett betegnek és családjának egyaránt.

Ezért a Magyar Helsinki Bizottság közadatpert indít az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen súlyú intézkedést és annak indokait joga van megismerni az országnak.”

 

(helsinki.hu nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top