Politika

Undorító: Törvénytelenül vették el a rokkantnyugdíjasok pénzét, így reagált rá Orbán (+videó)

nyugatifeny.hu

180 ezer ember járandóságáról van szó.


Az Országgyűlés hétfői ülésén Sebián-Petrovszki László, a DK képviselője a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte Orbán Viktort.

 

Sebián-Petrovszki felelevenítette, hogy az Alkotmánybíróság ítélete szerint alkotmánysértő a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény egyik rendelkezése, amely a korábbi rokkantnyugdíjasok rokkantsági ellátásának összegét szabályozza.

 

Az Alkotmánybíróság 2019. március 31-ét szabta ki a törvény megváltoztatásának határidejéül. A határidő több mint egy éve lejárt, mégsem történt meg ez a korrekció — mondta a DK-s politikus, aki kiemelte:

“Az Alkotmánybíróságnak azzal volt gondja, hogy úgy csökkentették a rokkantnyugdíjakat, hogy az érintetteknél nem vizsgálták meg azt, hogy beállt-e náluk valamilyen egészségügyi változás.”

 

Sebián-Petrovszki szerint több százezer embert érintett hátrányosan ez a módosítás, több tízezren pedig kiestek a rendszerből.

 

Hozzátette: volt példa arra, hogy havi 122 ezer forintos ellátás havi 30 ezer forint alá csökkent. Ezért azt a kérdést tette fel a Orbánnak, hogy mikor akarják megoldani ezt az ügyet.

 

A miniszterelnök válaszában azt állította: amikor 2010-ben átvették a kormányzást, annyi visszaélést találtak, hogy kénytelenek voltak új szabályokat létrehozni.

“Továbbra is kitartok amellett az álláspontunk mellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések”

– mondta Orbán, hozzátéve:


 

Akitől ezt a rokkantnyugdíjat elvették vagy átminősítették, azoknak felkínáltuk a lehetőséget, hogy visszajelentkezzenek egészségügyi vizsgálatra. Nem tették meg. Nem akarok gyanúsítgatni senkit, hogy miért nem tették meg, de nagyon sokan nem tették meg

 

Viszontválaszában Sebián-Petrovszki László nehezményezte, hogy ezúttal sem hangzott el konkrét határidő a módosításra vonatkozóan, illetve arra is kiért, hogy akik méltatlanul szenvedték el az intézkedést, azoknak kártérítés járhat-e.

 

A DK-s politikus szerint öt év alatt

180 ezer emberről beszélünk

tömeges problémáról van szó, nem néhány hibás eljárásról.

 

Viszontválaszában Orbán az őszödi beszédet emlegette, illetve hogy az ellenzéktől örökölték meg ezt a helyzetet, emellett azzal söpörte a DK-s képviselő kérdését, hogy

“az Alkotmánybíróság ítéletét le kell fordítani lassacskán döntési nyelvre, ezt igyekszünk is megtenni, de higgye el, hogy nem olyan egyszerű.”

 

Videó:

(24.hu nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top